Δύο δημοσκοπήσεις που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί μειώνει το προβάδισμα του σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας, καθώς ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μετά το τηλεοπτικό debate της Τετάρτης. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν επίσης πως οι πολίτες θεωρούν πως ο σοσιαλιστής υποψήφιος υπήρξε πειστικότερος κατά την τηλεοπτική αναμέτρηση της Τετάρτης.

Επιπλέον, μολονότι ο Φρανσουά Ολάντ φαίνεται να χάνει παντού έδαφος την τελευταία εβδομάδα στις έρευνες για την πρόθεση ψήφου, το προβάδισμά του παραμένει μεγαλύτερο από τα στατιστικά περιθώρια σφάλματος.

Δημοσκόπηση της εταιρείας BVA έδειξε πως ο Ολάντ θα πάρει το 52,5% των ψήφων την Κυριακή, δύο μονάδες λιγότερες σε σχέση με τον Απρίλιο, ενώ ο Σαρκοζί κερδίζει 47,5%, σημειώνοντας άνοδο δύο μονάδων.
Άλλη δημοσκόπηση του οργανισμού TNS-Sofres έδειξε πως το ποσοστό του Ολάντ μειώθηκε κατά 1,5 μονάδα στο 53,5% από την περασμένη εβδομάδα, με τον Σαρκοζί να ανεβαίνει στο 46,5% από 45% που είχε προηγουμένως.

Η πλειοψηφία στη δημοσκόπηση της BVA εξακολουθεί να πιστεύει πως ο Ολάντ ήταν πιο πειστικός στην τηλεοπτική αναμέτρηση, με το 40% να πιστεύει ότι είχε το πάνω χέρι, έναντι 31% που προτίμησαν τον συντηρητικό Σαρκοζί. Σε δημοσκόπηση του ινστιτούτου LH2 για τον Yahoo!, ο Ολάντ κρίθηκε πειστικότερος από το 45%, ο Σαρκοζί από το 41%, ενώ 14% των ερωτηθέντων απάντησαν «ούτε ο ένας ούτε ο άλλος». Έρευνα του IFOP έδειξε πως 42% βρήκαν καλύτερο τον σοσιαλιστή υποψήφιο ενώ 34% τον Σαρκοζί. Σε έρευνα του CSA, ο Ολάντ ήταν «πιο πειστικός» για το 44%, έναντι 38% που βρήκαν πειστικότερο τον Νικολά Σαρκοζί.

Εντούτοις τέσσερις έρευνες που έγιναν μετά την αναμέτρηση έδειξαν ότι ο Σαρκοζί κερδίζει έδαφος, καθώς ανάλογα αποτελέσματα είχαν παρουσιάσει χθες Πέμπτη οι εταιρείες Harris Interactive και CSA.

Μια χωριστή δημοσκόπηση από την OpinionWay που πραγματοποιήθηκε η μισή πριν και η μισή μετά την τηλεοπτική αναμέτρηση, έδειξε ότι το προβάδισμα του σοσιαλιστή υποψήφιου περιορίσθηκε στις πέντε μονάδες.

Παρά τα κέρδη του Σαρκοζί, ο Ολάντ εξακολουθεί να διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα ενόψει της ψηφοφορίας της Κυριακής. Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, βρίσκεται μπροστά κατά μέσο όρο έξι μονάδες.