Εγκαινιάστηκε το πρώτο κέντρο προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών στη Βουλγαρία, στο χωριό Πούστρογκορ της επαρχίας Σβίλενγκραντ.  Με δυνατότητα φιλοξενίας 300 ατόμων κατασκευάστηκε με πόρους από το κοινοτικό πρόγραμμα Phare αλλά και τον κρατικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας.  
Το κέντρο θα φιλοξενεί προσωρινά όσους αναζητούν άσυλο και εισέρχονται στη Βουλγαρία από το σταθμό ελέγχου «Καπιτάν Αντρέεβο» στα σύνορα με την Τουρκία.  

Θα λειτουργήσει ως ένα είδος «φίλτρου», όπου οι ειδικοί θα κρίνουν εάν οι φιλοξενούμενοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας ή θα πρέπει να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους.  

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κρατικής Υπηρεσίας Προσφύγων της Βουλγαρίας Νίκολα Καζάκοφ, το κέντρο ανταποκρίνεται πλήρως στα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς διαθέτει ιατρική μονάδα, χώρο φιλοξενίας ατόμων με ειδικές ανάγκες, χώρο προσευχής, ειδικό χώρο για τα παιδιά, βιβλιοθήκη, ίντερνετ κ.ο.κ.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 1.000 άνθρωποι που ζητούν άσυλο καταγράφονται κάθε χρόνο στη Βουλγαρία από την υπηρεσία, της οποίας ηγείται ο κ. Καζάκοφ. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ενώ από πέρυσι αυξήθηκαν και αυτοί που προέρχονται από τη Συρία εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην αραβική αυτή χώρα.