Μια δεκαετία και πλέον μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, οι φερόμενοι ως «εγκέφαλοι» των επιθέσεων πρόκειται να παραπεμφθούν σε δίκη.
Οι πέντε ύποπτοι βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Αμερικανικής Ναυτικής Βάσης του Γκουαντάναμο στην Κούβα.

Το Σάββατο, οι φερόμενοι ως τρομοκράτες που καθοδηγήθηκαν από τον κατηγορούμενο ως εγκέφαλο σεΐχη Χαλίντ Μοχάμεντ πρόκειται να εμφανιστούν ενώπιον στρατιωτικού δικαστηρίου στο Γκουαντάναμο όπου θα τους απαγγελθούν κατηγορίες.

Δέκα χρόνια, επτά μήνες και 24 μέρες μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον που στοίχισαν τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους, η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη «για να διασφαλίσει ότι ο σεϊχης Χαλίντ Μοχάμεντ και άλλοι, οι οποίοι κατηγορούνται για αυτά τα φρικτά εγκλήματα θα παραπεμφθούν στη δικαιοσύνη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι κατηγορίες περιλαμβάνουν: τρομοκρατία, αεροπειρατία, συνωμοσία, ανθρωποκτονία, επίθεση κατά πολιτών, σκόπιμη πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και καταστροφή περιουσίας.

Το στρατιωτικό δικαστήριο πρόκειται να ξεκινήσει με την επίσημη απαγγελία των κατηγοριών.

Πρόκειται για μια διαδικασία ρουτίνας, η οποία συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά, αλλά σε αυτή την περίπτωση λόγω της πολυπλοκότητας της υπόθεσης, αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο.

Πηγή: In.gr