Άνοιξαν στις 07:00 π.μ. οι κάλπες στη Σερβία. Περισσότεροι από 6,7 εκατομμύρια Σέρβοι καλούνται σήμερα να δώσουν την ψήφο τους στις γενικές εκλογές που διεξάγονται με βασικό χαρακτηριστικό τις υποσχέσεις τόσο του απερχόμενου προέδρου Μπόρις Τάντιτς, όσο και του αντιπάλου του εθνικιστή Τόμισλαβ Νίκολιτς για οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Για πρώτη φορά από την δεκαετία του '90 και την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η οικονομία είναι το κεντρικό θέμα των εκλογών αυτών, σε μια χώρα που βρίσκεται σε ύφεση και με την ανεργία να φτάνει το 24%.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι ηγέτες των δύο κομμάτων, του Δημοκρατικού Κόμματος και του Σερβικού Κόμματος της Προόδου, συγκεντρώνουν ποσοστό περίπου 30% ο κάθε ένας στις βουλευτικές εκλογές.

Ο δεύτερος γύρος θα λάβει χώρα στις 20 Μαΐου με φαβορί τον Τάντιτς. Ωστόσο, βάσει των εκτιμήσεων κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τις ψήφους που χρειάζεται για να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση και οι Σοσιαλιστές του σημερινού υπουργού Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς αναμένεται να παίξουν ρυθμιστικό ρόλο, όπως έκαναν και το 2008.

Την ίδια στιγμή, στο Κόσοβο, οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές για τους Σέρβους έχουν οργανωθεί από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Δεκαοκτώ κόμματα και πολιτικές συμμαχίες είναι υποψήφιοι για το 250μελές κοινοβούλιο, για μια τετραετή θητεία. Για τις προεδρικές εκλογές οι υποψήφιοι είναι δώδεκα.