Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες του γερμανικού κρατιδίου Σλέσβικ-Χολστάιν για την δεύτερη από τρεις περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις που αποτελούν κρίσιμα τεστ για τον συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, 16 μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.
Βασικό στοιχείο των εκλογών σήμερα στο μικρό κρατίδιο στα σύνορα με τη Δανία, είναι το ποσοστό των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, εταίρων της κυβέρνησης Μέρκελ, το οποίο μειώνεται σταθερά από το 2009. Ωστόσο, η σημερινή εκλογική αναμέτρηση είναι λιγότερο σημαντική για την Μέρκελ από αυτήν που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (13 Μαΐου) στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας.

«Αν δεν ξεπεράσουν το όριο του 5% για να παραμείνουν στο τοπικό κοινοβούλιο, θα δημιουργηθεί ένα αρνητικό προηγούμενο για την ψηφοφορία στη Ρηνανία, όπου μπορεί το ποσοστό τους να μειωθεί κι άλλο με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή κυβερνητική κρίση», εκτιμά ο Κάρστεν Κοσμίντερ, πολιτειολόγος από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.
Όόπως εξήγησε ο ίδιος, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να αναγκάσει τον υπουργό Οικονομικών Φίλιπ Ρέσλερ να εγκαταλείψει την ηγεσία του FDP.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GMS που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 6% έναντι 14,9% πριν από τέσσερα χρόνια. Την ίδια στιγμή, το κόμμα των Πειρατών που σχηματίστηκε το 2006, γνωρίζει μεγάλη άνοδο. Αν συγκεντρώσουν 8% θα καταφέρουν να μπουν και σε τρίτο τοπικό κοινοβούλιο μετά το Βερολίνο τον Σεπτέμβριο του 2011 και το Σάαρ τον Μάρτιο φέτος.

Αν οι Πειρατές τα καταφέρουν θα προκαλέσουν αλλαγή στον συσχετισμό δυνάμεων, που θα οδηγήσει τους Συντηρητικούς (CDU) και τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), οι οποίοι συγκεντρώνουν σχεδόν το ίδιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις (32% και 33% αντίστοιχα) να σχηματίσουν έναν ευρύτερο συνασπισμό.