Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και αντικαθεστωτικών ανταρτών στην ανατολική Συρία σήμερα, 6 Μαΐου, μία ημέρα πριν την διεξαγωγή αμφιλεγόμενων κοινοβουλευτικών εκλογών στην διαιρεμένη χώρα. Έως τώρα δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.   Συγκεκριμένα, ανταλλαγές πυρών έλαβαν χώρα στα περίχωρα της ανατολικής επαρχιακής πρωτεύουσας Ντεΐρ αλ-Ζορ. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που προέρχονται από αντικυβερνητικές πηγές, οι τακτικές δυνάμεις διενεργούν στην περιοχή μία μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων αμάχων και εμποδίζοντας την πρόσβαση σε προμήθειες και ιατρική περίθαλψη.  

Οι συμπλοκές ήλθαν στον απόηχο χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο Αλέπο, πολυπληθέστερη πόλη της Συρίας, που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων.  

Το Αλέπο είχε, μέχρι πρόσφατα, παραμείνει αμέτοχο στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται επί 14 μήνες στη χώρα, όμως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά τις τελευταίες ημέρες, έπειτα από εισβολή κυβερνητικών δυνάμεων στο πανεπιστήμιο της πόλης που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερις φοιτητές.  

Τα περιστατικά βίας προκάλεσαν νέες ανησυχίες ότι η κατάσταση στη Συρία παραμένει εξαιρετικά ασταθής, παρά την εκεχειρία που ισχύει στη χώρα από τις 13 Απριλίου. Ο στρατός διατηρεί θωρακισμένα οχήματα και βαρέα όπλα σε αστικά κέντρα, παρά τη δέσμευση του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ότι θα απέσυρε τις μονάδες στους στρατώνες.  

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει έρθει σε συμφωνία με τη Δαμασκό για την εγκατάσταση μίας ομάδας 300 άοπλων παρατηρητών στη Συρία. Καθήκον των παρατηρητών είναι να εποπτεύσουν την διμερή εφαρμογή της εκεχειρίας. Έως τώρα, περίπου 50 παρατηρητές έχουν μεταβεί στη δοκιμαζόμενη χώρα, χωρίς όμως να κατορθώσουν να τερματίσουν τις συγκρούσεις.  

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο, 5 Μαΐου, αναρτήθηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο που δείχνει έναν παρατηρητή να επιθεωρεί έναν φερόμενο ομαδικό τάφο. Ο παρατηρητής σχολιάζει: «Εντάξει μέτρησα 52 ταφόπετρες, περιλαμβανομένης ενός στρατιώτη που αρνήθηκε να υπακούσει εντολές και εκτελέστηκε [...] νιώθω μεγάλη λύπη για αυτό».  

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα στην πόλη Ταφτανάζ, όπου σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 35 άμαχοι εκτελέστηκαν από στρατιώτες στις αρχές Απριλίου.

πηγή: skai.gr
TAGS