Τα συγχαρητήρια της έδωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στον εκλεγέντα πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, το βράδυ της Κυριακής.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της εκστρατείας του σοσιαλιστή πολιτικού, Πιερ Μοσκοβισί, η Άγγελα Μέρκελ προσκάλεσε παράλληλα τον Ολάντ στο Βερολίνο.

«Η Άνγκελα Μέρκελ  προσκάλεσε τον Φρανσουά Ολάντ να πάει στο Βερολίνο, κάτι το οποίο θα κάνει γρήγορα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του».

Νωρίτερα, ιστορικό γεγονός χαρακτήρισε την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε.

Και ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη το Φρανσουά Ολάντ για τη νίκη του στις γαλλικές προεδρικές εκλογές.

Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε στο νέο Γάλλο πρόεδρο και του είπε πως «ανυπομονεί να συνεργαστεί στενά» με τον ίδιο και με την κυβέρνησή του «σε μια σειρά κοινών οικονομικών προκλήσεων αλλά και προσκλήσεων που σχετίζονται με την ασφάλεια».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συνεχάρη  τηλεφωνικά τον Γάλλο σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ για την εκλογή του στην προεδρία της χώρας του, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι εξέφρασε απόψε την επιθυμία «να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ.

Η νίκη του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στις γαλλικές προεδρικές εκλογές δείχνει «πως είναι ώρα για αλλαγή στην Ευρώπη», τονίζει ο (Γερμανός σοσιαλδημοκράτης) πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συγχαρητήριο μήνυμα μέσω... twitter στον επόμενο Γάλλο πρόεδρο.


Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος ηγείται της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας, απέστειλε αργά χθες τις «ευχές του για επιτυχία» στο νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Φρανσουά Ολάντ.

Στην Ιρλανδία, ο κεντρώος πρωθυπουργός Έντα Κένι συνεχάρη τον Φρανσουά Ολάντ για την εκλογή του ελπίζοντας ότι η νίκη του θα επιτρέψει να υπάρξει μια προσέγγιση στην κρίση χρέους επικεντρωμένη περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα.

Νωρίτερα, συνεχάρη τον Φρανσουά Ολάντ ο πρωθυπουργός του Βελγίου Έλιο Ντι Ρούπο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του στις Βρυξέλλες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του βέλγου πρωθυπουργού, τονίζεται ότι ο Έλιο Ντι Ρούπο, «ανυπομονεί να συνεργαστεί με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για την υλοποίηση ενός σχεδίου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Σε μία «ευεργετική και στενή» συνεργασία με τον Φρανσουά Ολάντ για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, προσβλέπει η Δανία, σύμφωνα με ανακοίνωση της πρωθυπουργού της χώρας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.

Η επικεφαλής της κυβέρνησης της Κοπεγχάγης, που ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, «συνεχάρη τον Φρανσουά Ολάντ και το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα για τη νίκη τους» και εκφράζει την προσήλωσή της «στην έξοδο από την κρίση και για να συνεχισθεί η προσοχή μας στη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης».

Παράλληλα, ο ηγέτης της ιταλικής αριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι χαρακτήρισε τη νίκη του Ολάντ «καλό νέο για την Ευρώπη», που θα συμβάλλει στην αναθέρμανση της ανάπτυξης και στην ανάσχεση των «λαϊκιστικών ανέμων» στην Γηραιά Ήπειρο.

Σχετικό θέμα: Μεγάλη νίκη του Φρανσουά Ολάντ στη Γαλλία - Παραιτήθηκε από το κόμμα του ο Σαρκοζί