Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας θα σημάνει για την Ευρώπη μία αλλαγή στην αντιμετώπιση της κρίσης , κυρίως ως προς την πολιτική της μονόπλευρης λιτότητας , σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού και του ασιατικού Τύπου. Στη Γερμανία, η Financial Times Deutschland αναφέρεται στο «σημείο καμπής, κυρίως για την Αγκελα Μέρκελ», κήρυκα της πολιτικής της λιτότητας ως απάντηση στην κρίση χρέους και η οποία δεν έκρυψε την υποστήριξή της προς τον απερχόμενο πρόεδρο Νιοκολά Σαρκοζί.

Η βερολινέζικη Tagesspiegel θεωρεί ότι η Γαλλία «θα εγκαταλείψει συμβολικά την Βόρεια για τη Νότια Ευρώπη ως προς τους όρους της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και ότι η Γερμανία θα μείνει «με λίγους, υπερβολικά λίγους συμμάχους". "Και αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη Γαλλία, αυτό θα αποδυναμώσει το ευρώ».

Ωστόσο για την Stuttgarter Zeitung, η Γαλλία μόνη της δεν μπορεί να αποδυναμώσει τη γερμανική θέση ως προς τη λιτότητα: «Οσο σημαντική και αν είναι η Γαλλία για την πρόοδο της Ευρώπης, δεν είναι αρκετά ισχυρή για να επιβάλει την βούλησή της στις υπόλοιπες μεγάλες χώρες».

Για τη βρετανική εφημερίδα The Independent, η νίκη του Ολάντ «αναγγέλλει μία αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους και τον τρόπο με τον οποίο η Γαλλία θα δραστηριοποιηθεί στον κόσμο".

«Ο Ολάντ θριαμβεύει απέναντι στην πολιτική λιτότητας του Σαρκοζί», σύμφωνα με τους Times.

«Ο Ολάντ σχεδιάζει να μιλήσει με τη Μέρκελ από απόψε κιόλας, για να θίξει το θέμα του γαλλο-γερμανικού άξονα», γράφει από την πλευρά του το Diario Economico.