current views are: 1

8 Μαΐου 2012
Δημοσίευση10:17

Η Interpol ζητά την άμεση σύλληψη του αντιπροέδρου του Ιράκ

«Κόκκινο σήμα» για τη σύλληψη του αντιπροέδρου του Ιράκ Ταρίκ αλ-Χασεμί που έχει διαφύγει από τη χώρα και θεωρείται ύποπτος για τη «χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων» εξέδωσε η Interpol, μετά από αίτημα του Ιράκ.

Δημοσίευση 10:17’
αρθρο-newpost

«Κόκκινο σήμα» για τη σύλληψη του αντιπροέδρου του Ιράκ Ταρίκ αλ-Χασεμί που έχει διαφύγει από τη χώρα και θεωρείται ύποπτος για τη «χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων» εξέδωσε η Interpol, μετά από αίτημα του Ιράκ.

«Κόκκινο σήμα» για τη σύλληψη του αντιπροέδρου του Ιράκ Ταρίκ αλ-Χασεμί που έχει διαφύγει από τη χώρα και θεωρείται ύποπτος για τη «χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων» εξέδωσε η Interpol, μετά από αίτημα του Ιράκ. Η Ιντερπόλ, η οποία έχει τη βάση της στη Λιόν της Γαλλίας, ζητά τη βοήθεια των 190 χωρών μελών της για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Χασεμί, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον Δεκέμβριο του 2011.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος βρίσκεται από τις αρχές Μαΐου στην Τουρκία.
«Το κόκκινο σήμα της Interpol για τον Χασέμι θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητά του να ταξιδεύει και να διασχίζει διεθνή σύνορα. Είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα βοηθήσει τις αρχές χωρών του κόσμου να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Ρόναλντ Νόμπλ.

Ο Χασεμί δικάζεται ερήμην στη Βαγδάτη. Η δίκη του, η οποία επρόκειτο να ξεκινήσει στις 3 Μαΐου, αναβλήθηκε για τις 10 Μαΐου, καθώς οι συνήγοροί του ζήτησαν να δικαστεί από ειδικό δικαστήριο.

Ο Ιρακινός αντιπρόεδρος και ορισμένα μέλη της φρουράς του δικάζονται για το φόνο έξι δικαστών, πολλών ανώτερων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας και ενός δικηγόρου.

Ο Χασεμί αναζήτησε καταφύγιο στα μέσα Δεκεμβρίου στο ιρακινό Κουρδιστάν, οι αρχές του οποίου αρνήθηκαν να τον εκδώσουν στη Βαγδάτη. Στη συνέχεια κατέφυγε στο Κατάρ, ακολούθως στη Σαουδική Αραβία και στην Τουρκία.

Την Παρασκευή ο Χασεμί βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη όπου δήλωσε ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη στην ιρακινή δικαιοσύνη», ενώ δικαιολόγησε τη φυγή του υποστηρίζοντας ότι κινδύνευε η ζωή του στη Βαγδάτη.

πηγή: in.gr


σχετικα αρθρα