Υπό το βάρος της οξείας επιδείνωσης των σχέσεών της με τη Δύση εξαιτίας της υπόθεσης της Γιούλια Τιμοσένκο, η Ουκρανία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναβάλλει επ' αόριστον τη σύνοδο κορυφής ηγετών της κεντρικής Ευρώπης που επρόκειτο να φιλοξενήσει εντός της εβδομάδας στη Γιάλτα, καθώς οι πρόεδροι πολλών ευρωπαϊκών χωρών αρνούνται να συμμετάσχουν.

Την ίδια στιγμή, η Γιούλια Τιμοσένκο -που συνεχίζει την απεργία πείνας- αναμένεται να μεταφερθεί από τις φυλακές της ανατολικής Ουκρανίας σε νοσοκομείο της περιοχής για να δεχθεί τη θεραπεία Γερμανών γιατρών για τους πόνους που αντιμετωπίζει στη μέση.

«Η Ουκρανία θεωρεί εύλογο να αναβάλει για αργότερα τη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών της κεντρικής Ευρώπης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στη Γιάλτα, καθώς οι πρόεδροι πολλών ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορούν να συμμετάσχουν» ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επιβάλλει πολιτικό μποϊκοτάζ στην Ουκρανία εξαιτίας της φυλάκισης της τέως πρωθυπουργού και αρχηγού της ουκρανικής αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, η οποία έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Η ίδια, εκ των ηγετών της «Πορτοκαλί Επανάστασης» της Ουκρανίας το 2004, καταγγέλλει πως είναι θύμα πολιτικής βεντέτας εκ μέρους του προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος τη νίκησε οριακά στις προεδρικές εκλογές το Φεβρουάριο του 2010.

Η τέως πρωθυπουργός, ηλικίας 51 ετών, πραγματοποιεί απεργία πείνας από τις 20 Απριλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταχείρισή της στις φυλακές, όπου καταγγέλλει ότι ξυλοκοπήθηκε από δεσμοφύλακες κατά την πρόσφατη αναγκαστική μεταφορά της σε νοσοκομείο -όπου αρνήθηκε να δεχθεί θεραπεία και επέστρεψε στη φυλακή.

Οι καταγγελίες οδήγησαν στο «κόκκινο» τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Δύση, η οποία καταγγέλλει πολιτικά υποκινούμενη καταδίκη της τέως πρωθυπουργού της Ουκρανίας.

Πηγή: in.gr