Ο ΟΗΕ πρέπει να αποτρέψει τον εμφύλιο στη Συρία αφού οι συνέπειες που θα έχει μία τέτοια εξέλιξη θα είναι τρομακτικές, δήλωσε ο απεσταλμένος του οργανισμού και του Αραβικού Συδνέσμου στη χώρα Κόφι Ανάν
Μιλώντας από τη Γενεύη, ο Άναν δήλωσε πως αν και τις τελευταίες ημέρες έχει διαπιστωθεί μείωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, το επίπεδο της βίας εξακολουθεί να είναι απαράδεκτο.

Ο ίδιος τόνισε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε τους σκοτωμούς στη Συρία» και κάλεσε την διεθνή κοινότητα να αποτρέψει το ξέσπασμα γενικευμένου εμφυλίου.

Ο Ανάν χαρακτήρισε «πραγματικά ανησυχητικές» τις πρόσφατες βομβιστικές ενέργειες στη χώρα, αλλά πρόσθεσε πως και τα επεισόδια της κυβερνητικής βίας αποτελούν ένα επίσης ανησυχητικό γεγονός.

Στο μεταξύ η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις, τόνισε η Συρία δεν έχει συμμορφωθεί με το ειρηνευτικό σχέδιο που πρότεινε ο ΟΗΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αυξήσουν τη στήριξή τους στις αντιπολιτευόμενες οργανώσεις που προσπαθούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.


Από την πλευρά του, ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ  Βιτάλι Τσούρκιν δήλωσε ότι η αποστολή των άοπλων παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών αναπτύσσεται στη χώρα και η συνολική κατάσταση βελτιώνεται στη Συρία.

«Τα πράγματα κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν πολλά εμπόδια, όμως πιστεύω ότι είναι δυνατόν να ξεπεραστούν», είπε ο Τσούρκιν μιλώντας στους δημοσιογράφους.