Εξηγήσεις ενώπιoν της δικαιοσύνης ενδέχεται να δώσει ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για τρία οικονομικά σκάνδαλα που σημειώθηκαν κατά την περίοδο της θητείας του.
Το γαλλικό Σύνταγμα επιτάσσει πως ένας πρόεδρος δεν μπορεί να κληθεί να καταθέσει, ή να διαταχθεί έρευνα εναντίον του προτού κλείσει ένας μήνας μετά την αποχώρησή του από την εξουσία-προνόμιο το οποίο λήγει στα μέσα Ιουνίου για τον Σαρκοζί, ο οποίος θα παραδώσει τα σκήπτρα της προεδρίας στον Ολάντ στις 15 Μαΐου.

Η επερχόμενη άρση της ασυλίας του Σαρκοζί, επιτρέπει στους δικαστικούς που ερευνούν τις υποθέσεις, να τον καλέσουν για κατάθεση.

Ανάμεσα στις υποθέσεις που εμπλέκεται το όνομα του απερχόμενου προέδρου είναι οι μίζες που φέρονται να δόθηκαν για την πώληση ενός υποβρυχίου στο Πακιστάν στη δεκαετία του '90, ή οι αδιευκρίνιστες σχέσεις του Σαρκοζί, του κόμματός του και της πλουσιότερης γυναίκας στη Γαλλία, της Λιλιάν Μπετανκούρ, ιδιοκτήτριας της εταιρείας L'Oreal.

 «Οι διαδικασίες ξεκινούν μόλις εκπνεύσει το χρονοδιάγραμμα χάριτος του ενός μηνός μετά το πέρας της θητείας» του προέδρου, είπε ο Ματιέ Μποντουέλ, πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Γαλλίας.

Ο Σαρκοζί έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή του στις υποθέσεις αυτές, οι οποίες ήδη έχουν δώσει λαβή για την έναρξη δικαστικών ερευνών και έχουν αναμείξει πολλούς από τους εύπορους φίλους του.