Σε βασανιστήρια μέχρι θανάτου φαίνεται να υποβλήθηκαν αρκετοί κρατούμενοι σε υπό κυβερνητικό έλεγχο κέντρο κράτησης στη Λιβύη, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Ο οργανισμός απηύθυνε παράλληλα έκκληση στη χώρα να θέσει ως προτεραιότητα την εξάλειψη αυτών των πρακτικών.    Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Ίαν Μάρτιν, δήλωσε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας ελέγχει 31 κέντρα κράτησης με περίπου 3.000 κρατουμένους, αλλά περίπου 4.000 κρατούμενοι συνεχίζουν να κρατούνται από λιβυκές επαναστατικές ταξιαρχίες.   

«Ο έλεγχος αυτών των εγκαταστάσεων είναι συχνά κοινός με άλλα μέρη, περιλαμβανομένων των ταξιαρχιών που τα διηύθυναν», τόνισε ο κ. Μάρτιν.   

Η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει κατηγορήσει πολλές φορές τις ταξιαρχίες ότι βασανίζουν κρατουμένους, πολλοί από τους οποίους είναι Αφρικανοί, ύποπτοι ότι πολεμούσαν για την κυβέρνηση του Μουαμάρ Καντάφι, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου της Λιβύης.   

«Η κακομεταχείριση και τα βασανιστήρια κρατουμένων συνεχίζονται. Η UNSMIL (η Αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη) εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία της αναφορικά με τους θανάτους τριών ατόμων σε κέντρο κράτησης στη Μισράτα... που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Υπουργείου Εσωτερικών» επισήμανε ο κ. Μάρτιν.  

«Όλοι οι θάνατοι συνέβησαν στις 13 Απριλίου και έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι ήταν όλοι άμεσο αποτέλεσμα βασανιστηρίων, καθώς και πληροφορίες ότι τουλάχιστον επτά άλλα πρόσωπα υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια στην ίδια εγκατάσταση» συμπλήρωσε.
TAGS