current views are: 1

11 Μαΐου 2012
Δημοσίευση11:10

Βρετανία: Η υπηρεσία πληροφορίων απέτρεψε βομβιστική επίθεση

Ρόλο-κλειδί έπαιξε η υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας στην αποτροπή βομβιστικής επίθεσης, στην οποία αναμείχθηκε η υεμενίτικη πτέρυγα της αλ Κάιντα.   

Δημοσίευση 11:10’
αρθρο-newpost

Ρόλο-κλειδί έπαιξε η υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας στην αποτροπή βομβιστικής επίθεσης, στην οποία αναμείχθηκε η υεμενίτικη πτέρυγα της αλ Κάιντα.   

Ρόλο-κλειδί έπαιξε η υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας στην αποτροπή βομβιστικής επίθεσης, στην οποία αναμείχθηκε η υεμενίτικη πτέρυγα της αλ Κάιντα.    Όπως ανέφεραν πηγές των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών, ο μυστικός πληροφοριοδότης στην υπόθεση που συνδέεται με την αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (ΑΚΑΧ) ήταν βρετανός υπήκοος και εργαζόταν σε συνεργασία με τις δύο μεγαλύτερες υπηρεσίες κατασκοπείας της Βρετανίας.   

Η ΑΚΑΧ, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ, έκανε απόπειρα να στείλει καμικάζι οπλισμένο με εκρηκτικό μηχανισμό.   
Στελέχη της CIA είχαν δηλώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η απόπειρα απετράπη από πράκτορες της υπηρεσίας και υπηρεσιών Πληροφοριών συμμαχικών χωρών. Δεν κατονόμασαν τις συμμαχικές χώρες.

Το Λονδίνο φέρεται ότι πίεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μην αποκαλύψει τον ρόλο της Βρετανίας στην έρευνα. Αρκετά ΜΜΕ των ΗΠΑ μετέδωσαν ότι η Σαουδική Αραβία ήταν ο κύριος συνεργάτης των Αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών στην επιχείρηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, οι βρετανικές υπηρεσίες διαδραμάτισαν κεντρικό ρόλο στην επιχείρηση αποτροπής της επίθεσης. 

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και των βρετανικών υπηρεσιών Πληροφοριών επέλεξαν να μην κάνουν κάποια δήλωση. 


σχετικα αρθρα