Συνεχή είναι τα χτυπήματα που δέχεται τον τελευταίο καιρό η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, από εσωτερικά και εξωτερικά μέτωπα, δείχνοντας ότι η εμμονή της στη δημοσιονομική λιτότητα αρχίζει να εμφανίζει δυσοίωνα σημάδια για το πολιτικό της μέλλον.  
Παρά το γεγονός ότι το κόμμα της γερμανίδας καγκελαρίου (CDU) προηγείται στις δημοσκοπήσεις επί των Σοσιαλδημοκρατών σε ομοσπονδιακό επίπεδο και η ίδια η Μέρκελ είναι η πιο δημοφιλής πολιτικός στη χώρα, η χθεσινή βαριά ήττα στο μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (ΝRW) δείχνει ότι... κάτι δεν πάει καλά ενόψει των εκλογών το φθινόπωρο του 2013.   

Το CDU είχε θέσει ως προεκλογικό άξονα στην προεκλογική του εκστρατεία στο δυτικό κρατίδιο την σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία, όμως οι πολίτες είχαν άλλη γνώμη. Η Χανελόρε Κραφτ από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, παλιά και νέα πρωθυπουργός του κρατιδίου δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στέλνει μήνυμα προς το Βερολίνο και αυτό αποτελεί πραγματικότητα.  

Ο τοπικός επικεφαλής και υπουργός Περιβάλλοντος της Μέρκελ, Νόρμπερτ Ρέτγκεν παραιτήθηκε έπειτα από τον θρίαμβο των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων στο κρατίδιο των 18 εκατομμυρίων κατοίκων και αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί επίδοξο διάδοχο της Μέρκελ και πολιτικό της «τέκνο».  

Το βατερλώ των Χριστιανοδημοκρατών ακολούθησε τα εξωτερικά «χαστούκια», από τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία. Η γερμανίδα καγκελάριος έχασε τον «συνοδοιπόρο» της Νικολά Σαρκοζί, αποκτώντας έναν ισχυρό πονοκέφαλο με τον Σοσιαλιστή Ολάντ, που από καιρό έχει υψώσει ως σημαία του την αναθεώρηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας, απαιτώντας να μπει φρένο στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και στη λιτότητα του Βερολίνου και να δοθεί το βάρος σε αναπτυξιακές πολιτικές.   

Ο νέος γάλλος πρόεδρος συν τοις άλλοις, έδωσε ελπίδα στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου για χαλάρωση της μέγγενης της λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, όπως φάνκε και στις ελληνικές εκλογές. Την 6 Μαΐου οι Έλληνες έστειλαν ένα ισχυρό «όχι» στο Μνημόνιο, με την καταβαράθρωση των κομμάτων που το εφάρμοσαν (ΠΑΣΟΚ- ΝΔ) και την ισχυρή άνοδο αντιμνημονιακών δυνάμεων (ΣΥΡΙΖΑ- Ανεξάρτητοι Έλληνες).  

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο τεχνοκράτης ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι ο οποίος προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στη λιτότητα του Βερολίνου και στην ανάγκη για ανάπτυξη των υπερχρεωμένων περιφερειακών χωρών.  

Τα τελευταία αυτά γεγονότα στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην Άνγκελα Μέρκελ: Αν συνεχίσει να επιβάλλει σκληρή λιτότητα δεν θα της βγει σε καλό. Οι ανοχές τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ε.Ε. όπου υπάρχει η αίσθηση της αυταρχικότητας από την πλευρά του Βερολίνου, έχουν εξαντληθεί κι αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στις κάλπες. Aν η γερμανίδα καγκελάριος δεν ρίξει νερό στο κρασί της, σύντομα θα βρεθεί απομονωμένη στην Ε.Ε. και στο τέλος του 2013 πιθανότατα ηττημένη και εκτός εξουσίας.    


Βαγγέλης Βιτζηλαίος