Περιστατικά βίας με δράστες Ρεπουμπλικάνους πολιτοφύλακες στο Ντέρι της Βόρειας Ιρλανδίας φέρνει στο φως ο Guardian επισημαίνοντας μία επικίνδυνη κατάσταση που συνεχίζεται για μήνες χωρίς ουσιαστική δράση από τις Αρχές για τον περιορισμό της.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, τουλάχιστον 85 άνδρες –σε κάποιες περιπτώσεις ήταν ανήλικοι– έχουν πυροβοληθεί από μέλη της Ρεπουμπλικανικής Δράσης κατά των Ναρκωτικών (RAAD), σε τιμωρία για την φερόμενη εμπλοκή τους σε εμπόριο ναρκωτικών ή άλλη παραβατική συμπεριφορά.

Πάνω από 200 νεαροί έχουν εγκαταλείψει την πόλη το τελευταίο χρόνο, σχεδόν τέσσερις κάθε εβδομάδα επισημαίνει το δημοσίευμα. Τους απειλούν ότι αν δεν φύγουν θα τους πυροβολήσουν ή ακόμη και θα τους σκοτώσουν.

Υπάρχει δε τουλάχιστον ένα περιστατικό δολοφονίας, τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν μέλη της RAAD πυροβόλησαν έναν πρώην πυγμάχο που τόλμησε να τους αντισταθεί.

Η RAAD αποτελείται εν μέρει από πρώην μέλη του IRA που δεν θέλησαν να συμμετέχουν στον Αληθινό IRA, άλλοι όμως είναι Ιρλανδοί Ρεπουμπλικάνοι.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση που συνεχίζεται χωρίς ουσιαστική αλλαγή, οι κάτοικοι του Ντέρι (που κατά τα άλλα πρόκειται να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Βρετανίας για το 2013) λένε ότι ζουν μέσα σε καθεστώς φόβου.

Πηγή: in.gr