Επιχείρηση πραγματοποιεί η γαλλική εταιρία Total, διοχετεύοντας βαριά λάσπη σε ένα κοίτασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, με στόχο να σταματήσει τη διαρροή η οποία διαρκεί οκτώ εβδομάδες. Η επιχείρηση, που είχε ανακοινωθεί ότι θα άρχιζε πριν από δύο εβδομάδες, είχε αναβληθεί επανειλημμένα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Οι εργασίες στην πλατφόρμα Elgin, που βρίσκεται 240 χλμ. από τις ακτές της Σκωτίας, αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες πριν οι μηχανικοί να είναι σε θέση να κρίνουν εάν και κατά πόσον η διαρροή έχει σταματήσει και η παρέμβασή τους έχει αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας

Η διαρροή, σε βάθος 4.000 μέτρων, υπολογίζεται ότι στοιχίζει στην επιχείρηση περίπου 3 εκατ. δολάρια την ημέρα. Η εκτίμηση αυτή περιλαμβάνει τα κόστη των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της διαρροής και τα διαφυγόντα έσοδα της Τotal.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που έδωσε την άδεια του για την επιχείρηση κλεισίματος του κοιτάσματος νωρίτερα τον Μάιο, ανέφερε πως παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την επιχείρηση.

Στο μεταξύ, ένα κοντινό κοίτασμα φυσικού αερίου της Royal Dutch Shell επίσης χρειάστηκε να κλείσει, αρχικά προληπτικά και τώρα για συντήρηση.

H διαρροή μπορεί να στερήσει από τη Βρετανία σχεδόν το 6% της ποσότητας που θα καταναλώσει αυτό το καλοκαίρι, ενώ και η περιβαλλοντική καταστροφή είναι μεγάλη στην περιοχή.