Ένας στους δύο ψηφοφόρους προσήλθε στις κάλπες στις εκλογές της 7ης Μαΐου στη Συρία ανακοίνωσαν οι Αρχές που μιλούν για μία διαφανή διαδικασία παρά το ότι η αντιπολίτευση κατήγγειλε τη διαδικασία μιλώντας για φάρσα και παρωδίας δημοκρατίας.

Η εκλογική επιτροπή διευκρίνισε ότι προσήλθε στις κάλπες το 51,26% των εγγεγραμμένων, δηλαδή περίπου πέντε εκατομμύρια. Σε σχέση με τις εκλογές του 2007, η συμμετοχή ήταν μικρότερη κατά πέντε μονάδες.

Η αντιπολίτευση είχε καταγγέλλει ότι πολλοί εκφοβίστηκαν ή απειλήθηκαν για να ψηφίσουν.

Δεν έγιναν πάντως γνωστές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή σε επαρχίες, όπως η Χάμα, που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση κατά του καθεστώτος.

Ακόμα περισσότερο δεν ανακοινώθηκαν ποσοστά κομμάτων και διαβάστηκαν απλώς οι νέοι βουλευτές. Υπάρχουν πάντως ελάχιστα κόμματα μετά από σχεδόν 50 χρόνια μονοκρατορίας του Μπάαθ.

Το καθεστώς Άσαντ είχε δώσει στις κοινοβουλευτικές εκλογές –τις πρώτες τυπικά πολυκομματικές μετά από πολλές δεκαετίες– χαρακτήρα δημοψηφίσματος για τις αλλαγές στο πολίτευμα που είχαν επικυρωθεί με δημοψήφισμα.

Μετά από μήνες αιματηρής εξέγερσης που εξελίχτηκε πλέον σε κανονικό εμφύλιο, ο Άσαντ υποσχέθηκε εκδημοκρατισμό, αν και οι δηλώσεις του δεν έγιναν πιστευτές ούτε από την αντιπολίτευση ούτε -προφανώς- από τη Δύση.

Παραταύτα, το Κοινοβούλιο θα συνέλθει σε δύο εβδομάδες βάσει του νέου Συντάγματος αλλά όχι πολύ διαφορετικό ρόλο από ότι παλιότερα.

Πηγή: tovima.gr
TAGS