Η Αφρική πρέπει να ενισχύσει τη γεωργική παραγωγή της για να καταπολεμήσει την πείνα, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική που με τη σειρά της απειλεί την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP).
Κυκλικές ξηρασίες στην Ανατολική Αφρική και μια παρούσα κρίση στην ημιάγονη περιοχή του Σάχελ που εκτείνεται από τη Σενεγάλη ως το Τσαντ, έχουν πλήξει δεκάδες χιλιάδες ζωές και θέσει σε κίνδυνο δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους τα τελευταία χρόνια.

Το UNDP επισημαίνει ότι υποσιτίζεται ένας στους τέσσερις κατοίκους από τον πληθυσμό των 856 εκατομμυρίων της υποσαχάρειας Αφρικής, δίνοντας στην περιοχή αυτή την πρωτιά στον κατάλογο των περιοχών με τη μεγαλύτερη επισιτιστική ανασφάλεια στον κόσμο.

«Τα εντυπωσιακά ποσοστά ανάπτυξης του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) στην Αφρική δεν έχουν συντείνει στον περιορισμό της πείνας και τον υποσιτισμό», επισημαίνει η Έλεν Κλαρκ, η επικεφαλής του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

«Στα προγράμματα για την ανάπτυξη πρέπει να περιληφθούν ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η οικονομία της υποσαχάρειας Αφρικής θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 5,4% φέτος, υψηλότερο του 5,1% για το 2011, μια οικονομία στην οποία ο κύριος παραγωγικός τομέας είναι οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Παρά την οικονομική ανάπτυξη και τις ευρείες γεωργικές πηγές, το Πρόγραμμα του ΟΗΕ επισημαίνει ότι οι βελτιώσεις όσον αφορά το προσδόκιμο ζωής και την εκπαίδευση δεν συνέβαλαν στην καλύτερη εξασφάλιση της τροφής.

«Είναι παράδοξο σε έναν κόσμο με πλεόνασμα τροφής, η πείνα και ο υποσιτισμός να παραμένουν διαβρωτικά στοιχεία σε μια ήπειρο με επαρκείς γεωργικές δωρεές», είπε ο Τεγκεγκέγουορκ Γκετού, διευθυντής του Γραφείου του UNDP στην Αφρική.


Πηγή: protothema.gr