Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατηγόρησαν σήμερα το Ισραήλ ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της βόρειας κατεχόμενης Κύπρου, δηλώνοντας ότι το αεροσκάφος που εισήλθε, απωθήθηκε με την παρέμβαση τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, εντός περιοχής όπου διεξάγονται έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Το περιστατικό σημειώθηκε τη Δευτέρα και το αεροσκάφος «παραβίασε πέντε φορές τον εναέριο χώρο της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» - την οποία μόνο η Τουρκία αναγνωρίζει-, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου, που δεν διευκρινίζει αν το αεροσκάφος ήταν πολιτικό ή στρατιωτικό. 

Δύο τουρκικά F-16 καταδίωξαν το αεροσκάφος, προσθέτει η ανακοίνωση.

Το σοβαρό επεισόδιο αποκάλυψε η ιστοσελίδα του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων.    Το Γενικό Επιτελείο των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναφέρει ότι «δόθηκε σήμα συναγερμού (scramble)» σε δύο τουρκικά F16 που σταθμεύουν στην αεροπορική βάση του Ιντζιρλίκ, τα οποία απογειώθηκαν (οπλισμένα με πυραύλους όπως το συνηθίζουν οι Τούρκοι) και βρέθηκαν στον αέρα των κατεχόμενων. Και η ανακοίνωση αναφέρει ότι«εμπόδισαν το ισραηλινό αεροσκάφος να συνεχίζει να παραβιάζει το συγκεκριμένο εναέριο χώρο».  

Παρά την προσεκτική αναφορά της τουρκικής ιστοσελίδας, τα τουρκικά αεροσκάφη φαίνεται ότι ενεπλάκησαν με το ισραηλινό (επιχείρηση αναγνώριση και αναχαίτιση), κάτι που επισήμως ανακοινώνεται για πρώτη φορά όσον αφορά τα Κατεχόμενα.  

Ο λεγόμενος «εναέριος χώρος» των Κατεχόμενων θεωρείται παράνομος από τους διεθνείς αεροπορικούς οργανισμούς και κάθε φορά που τουρκικά μαχητικά εισέρχονται σ΄ αυτόν, στην πραγματικότητα (σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο) παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.