Οι ΗΠΑ ανανέωσαν για τουλάχιστον ένα χρόνο το νομικό πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Μιανμάρ παρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει κάνει η χώρα, υπογραμμίζοντας ότι βρίσκονται ακόμη σε «εμβρυακό» στάδιο. Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα ανεφερε ότι «η βιρμανική κυβέρνηση έκανε προόδους σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών η απελευθέρωση εκατοντάδων πολιτικών κρατούμενων, η συζήτηση για εκεχειρία με πολλές ένοπλες εθνοτικές ομάδες, καθώς και με την κυριότερη ομάδα της αντιπολίτευσης».

«Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις προσπάθειες μεταρρύθμισης που έχει ξεκινήσει η Βιρμανία, όμως η κατάσταση στη χώρα εξακολουθεί να αποτελεί εξαιρετική και ασυνήθιστη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», είπε ακόμα.

«Η Βιρμανία έκανε σημαντικές προόδους, όμως το πολιτικό άνοιγμα είναι σε εμβρυακό στάδιο και εξακολουθούμε να ανησυχούμε, κυρίως όσον αφορά το θέμα των υπόλοιπων πολιτικών κρατούμενων, των συγκρούσεων που συνεχίζονται και των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιων εθνοτικών ομάδων», σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.