Οι Σέρβοι πολίτες προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες για την εκλογή νέου προέδρου της χώρας, απόφαση που έμμεσα αλλά με σαφή τρόπο φαίνεται ότι θα κρίνει το προσανατολισμό της χώρας που, σε ό,τι αφορά την ως σήμερα πολιτική της, προσπαθεί να ξαναστήσει τις γέφυρες της με την Ευρώπη.
Αντίπαλοι είναι ο απερχόμενος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, υποψήφιος του συνασπισμού με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα (DS) και ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, υποψήφιος του αντιπολιτευόμενου Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS).

Στον πρώτο γύρο, στις 6 Μαΐου, ο Τάντιτς συγκέντρωσε ποσοστό 25,31% και ο Νίκολιτς 25,05% αλλά οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έδιναν στον Τάντιτς 58% στο δεύτερο γύρο και στο Νίκολιτς ποσοστό 42%.

Ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος στις συζητήσεις με τους πολίτες ανήγγειλε νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, άνοδο του βιοτικού επιπέδου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σερβία έως το τέλος του 2012 θα αρχίσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ, οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε πενταετή περίοδο.

Αντίθετα με το φιλοευρωπαϊκό DS, το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα του Νίκολιτς προκρίνει τον προσανατολισμό της χώρας προς τη Ρωσία.

Το SNS ιδρύθηκε το 2008 από πρώην μέλη του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) του Βόισλαβ Σέσελι ο οποίος δικάζεται πλέον για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY). Ο Νίκολιτς ήταν αναπληρωτής πρόεδρος του SRS, αλλά ήρθε σε ρήξη με τον Σέσελι, αποχώρησε από το κόμμα και ίδρυσε το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα

Πηγή: In.gr