Για τουλάχιστον 40 μέρες υπό κράτηση τέθηκε ο πρώην υφυπουργός Άμυνας του Μεξικού Τομάς Άνχελες όπως και ο στρατηγός Ρομπέρτο Ντάου, καθώς ερευνώνται οι σχέσεις που φέρονται ότι είχαν με ένα καρτέλ διακίνησης ναρκωτικών, μετά την απόφαση μεξικανού δικαστή χθες Πέμπτη. Οι δύο συλλήψεις ακολούθησαν αυτήτου απόστρατου στρατηγού, Ρικάρδο Εσκόρσια, για την ίδια υπόθεση.

Ακόμα και πρώην συνάδελφοι των δύο στρατηγών, έχουν ήδη καταθέσει εναντίον τους.

Ο Ντάου είχε υπηρετήσει στη συνοριακή πολιτεία Τσιουάουα, όπου οι βίαιες συγκρούσεις είναι συχνές, ενώ υπήρξε επίσης διοικητής στρατιωτικής μονάδας στην Κολίμα, μια πολιτεία στο Δυτικό Μεξικό. Από την περιοχή αυτή διέρχονται μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών με κατεύθυνση τις ΗΠΑ.

Ο Άνχελες, υπό την προεδρία του Φελίπε Καλδερόν, είχε συνδράμει στην διεύθυνση μιας επιχείρησης εναντίον των καρτέλ των ναρκωτικών το Δεκέμβριο του 2006, ενώ το 2008 αποσύρθηκε.

Ομοσπονδιακοί πράκτορες διεξήγαγαν έρευνα για την υπόθεση με αποτέλεσμα τη σύλληψη των στρατηγών το Μάρτιο, σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών.

Οι πληροφορίες των ΜΜΕ της κεντροαμερικανικής χώρας αναφέρουν ότι οι στρατηγοί κατηγορούνται πως συνεργάζονταν με το καρτέλ Μπελτράν Λέιβα, μια συμμορία η οποία ήταν στο παρελθόν από τις ισχυρότερες στη χώρα, και διακινούσε τόνους κοκαΐνης, ηρωίνης, κρυσταλλικής μεταμφεταμίνης και μαριχουάνας μέσω του ποταμού Ρίο Γκράντε στις ΗΠΑ.

Αφότου ο συντηρητικός πρόεδρος Καλδερόν κήρυξε τον πόλεμο κατά των καρτέλ, αναπτύσσοντας χιλιάδες στρατιώτες σε αστυνομικό ρόλο, περίπου 55.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε επεισόδια βίας που αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα.