Στο Ιράν μεταβαίνει την Κυριακή ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκία Αμάνο σε μία σπάνια επίσκεψη στην Ισλαμική Δημοκρατία, λίγες ημέρες πριν διεξαχθεί στη Βαγδάτη ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τεχεράνης και της Ομάδας των Έξι (τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Γερμανία).

Η επίσκεψη Αμάνο -που περιλαμβάνει σειρά συναντήσεων σε υψηλό επίπεδο- έρχεται κατόπιν διήμερων συνομιλιών στη Βιέννη ανάμεσα στην ΙΑΕΑ και την Ισλαμική Δημοκρατία, κατά τις οποίες φέρεται να επιτεύχθηκε πρόοδος προς μία συμφωνία-πλαίσιο σχετικά με το πως θα αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Δύσης για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΙΑΕΑ αναφέρεται ότι ο Γιουκία Αμάνο θα μεταβεί στην Τεχεράνη την προσεχή Κυριακή για να συζητήσει θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ανώτερους Ιρανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένου του επικεφαλής της ιρανικής αντιπροσωπείας διαπραγματευτών για το πυρηνικό πρόγραμμα Σαέντ Τζαλίλι.

Οι επισκέψεις γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας είναι σπάνια. Η τελευταία επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί από τον προκάτοχο του Γιουκία Αμάνο, Μοχάμεντ ελ-Μπαραντέι, τον Οκτώβριο του 2009.

Ο Χέρμαν Νέκερτς, επικεφαλής των επιθεωρήσεων της ΙΑΕΑ για την ασφάλεια των πυρηνικών σε παγκόσμιο επίπεδο, και ο αναπληρωτής διευθυντής Ραφαέλ Γκρόσι θα συνοδεύουν τον Γιουκία Αμάνο στο ταξίδι στην Τεχεράνη.

Πηγή: in.gr
TAGS