Το BBC ζήτησε σήμερα, Πέμπτη, "ανεπιφύλακτα" συγγνώμη από τον ιρλανδό τραγουδιστή Μπομπ Γκέλντοφ, για το ρεπορτάζ που είχε μεταδώσει τον Μάρτιο του 2010, σύμφωνα με το οποίο "εκατομμύρια" δολάρια που είχαν συγκεντρωθεί με δική του πρωτοβουλία κατά την περίοδο 1984-1985 για την καταπολέμηση του λιμού στην Αιθιοπία, δαπανήθηκαν για την αγορά όπλων.

"Το πρόγραμμα (το οποίο μεταδόθηκε από το BBC) έδωσε την εντύπωση ότι σημαντικά χρηματικά ποσά που συγκέντρωσε το συγκρότημα Band Aid (το οποίο έχει ιδρύσει ο Γκέλντοφ με τη συμμετοχή γνωστών βρετανών και ιρλανδών καλλιτεχνών) και το Live Aid (σειρά συναυλιών τις οποίες επίσης οργάνωσε ο ιρλανδός τραγουδιστής) κατέληξαν σε λάθος χέρια", παραδέχθηκε το BBC.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του BBC, στο ρεπορτάζ δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα ότι τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από το Band Aid κατέληξαν στους αντάρτες. Ο βρετανικό δίκτυο παραδέχεται ωστόσο ότι "μπορεί να δόθηκε αυτή η εντύπωση από την εκπομπή. Παραδεχόμαστε επίσης ότι το συνοδευτικό ρεπορτάζ μπορεί να ενίσχυσε την εντύπωση αυτή. Το BBC λυπάται γι' αυτό και δέχεται ότι θα έπρεπε να είχε καταστήσει σαφέστερο το γεγονός ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν σχετίζονται ειδικά με το Band Aid".

Ως εκ τούτου, το BBC "επιθυμεί να ζητήσει ανεπιφύλακτα συγγνώμη από το συγκρότημα Band Aid για αυτή την παραπλανητική και άδικη εντύπωση".

Ο Μπομπ Γκέλντοφ αποδέχθηκε τη συγγνώμη, ελπίζοντας ότι αυτή θα συμβάλει στην "αποκατάσταση του σημαντικότατου πλήγματος" που προκάλεσε το BBC, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι "αναγνωρίζει το σημαντικό δημοσιογραφικό και ανθρωπιστικό ρόλο που διαδραμάτισε το BBC" στην υπόθεση αυτή, καθώς ήταν οι δικές του ανταποκρίσεις που ευαισθητοποίησαν αρχικά τον Γκέλντοφ.

Ο λιμός στην Αιθιοπία που προκάλεσε το θάνατο περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων, είχε προκαλέσει τη διεθνή κινητοποίηση, ύστερα από πρωτοβουλία του ιρλανδού τραγουδιστή. Το 1984 ο Γκέλντοφ και το συγκρότημα Band Aid είχαν ηχογραφήσει μάλιστα το τραγούδι "Ξέρουν ότι είναι Χριστούγεννα;" (Do they know it's Christmas?) και το 1985 είχαν οργανώσει μία διπλή συναυλία στο Λονδίνο και τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ με τη συμμετοχή πολλών σταρ προκειμένου να βοηθήσουν τα θύματα του λοιμού στην Αιθιοπία.

Τον Μάρτιο του 2010, το BBC είχε μεταδώσει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο σημαντικά χρηματικά ποσά που είχαν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής είχαν καταλήξει σε ζώνες ελεγχόμενες από τους αντάρτες και είχαν χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων.