Η στρατηγική τερματισμού της αποστολής Αφγανιστάν θα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο Σικάγο, εν μέσω διαδηλώσεων.    Ο τερματισμός της αποστολής θα ανοίξει τον δρόμο για την αποχώρηση των περίπου 130.000 ξένων στρατιωτών από το Αφγανιστάν.   


Μαζί με τις 28 χώρες-μέλη της Ατλαντικής Συμμαχίας από την Ευρώπη και την Βόρεια Αμερική, στη συνάντηση μετέχουν και χώρες από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, οι οποίες έχουν στείλει στρατεύματα στην πολυεθνή δύναμη στο Αφγανιστάν.

«Ηρθαμε μαζί, φεύγουμε μαζί», επαναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ακόμα και αν η Γαλλία αποφάσισε να επιταχύνει την αποσυρση των στρατευμάτων της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισήμανε την Παρασκευή στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ομπάμα, ότι η απόφαση του να απομακρύνει τα γαλλικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν ως το τέλος του 2012 δεν είναι διαπραγματεύσιμη.

Ολάντ και Ράσμουσεν θα έχουν σήμερα συνομιλίες, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του γ.γ. του ΝΑΤΟ. Συνάντηση θα έχουν πριν από την έναρξη της συνόδου και οι πρόεδροι Ομπάμα και Καρζάι.

Εκτός από το Αφγανιστάν, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο θα συζητήσουν το θέμα της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη για την προστασία πυραυλικών επιθέσεων από τη Μέση Ανατολή και ειδικά το Ιράν.

Μεγάλη διαδήλωση έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι στο Σικάγο, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων, ακόμα και σκαφών του λιμενικού στη λίμνη Μίσιγκαν.