Με 21 χρόνια καθυστέρηση, η ηγέτιδα της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι, που βρισκόταν επί χρόνια σε κατ' οίκον περιορισμό, θα δώσει τη διάλεξη για την βράβευσή της με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991 στις 16 Ιουνίου στο Όσλο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η επιτροπή της νορβηγικής. Η εκπρόσωπος της επιτροπής  Ζίγκριντ Λάνγκεμπρεκε δήλωσε ότι η 66χρονη Σου Κίι «θα δώσει τη διάλεξή της στις 16 Ιουνίου στις 13:00 (τοπική ώρα, 14:00 ώρα Ελλάδας) σε ένα ξενοδοχείο» του Όσλο. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι αναμένεται να φτάσει στη νορβηγική πρωτεύουσα στις 15 Ιουνίου.

Το ακριβές πρόγραμμα της Σου Κίι δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όμως με την ευκαιρία του ταξιδιού της αυτού, του πρώτου μετά την απελευθέρωσή της το 2010 από τον κατ' οίκον περιορισμό, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας, σημείωσε η Λάνγκεμπρεκε.

Υπενθυμίζεται ότι βραβεύθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης το 1991 για «τη μη βίαιη μάχη της υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», όμως μέχρι τώρα δεν ήταν σε θέση να μεταβεί στο Όσλο για να το παραλάβει. Πριν από μερικές ημέρες της επετράπη η έξοδος από τη χώρα έπειτα από πάνω από δύο δεκαετίες.