Διαρκείς είναι οι μετασεισμοί μετά τη δόνηση των 6 βαθμών που συντάραξε τα ξημερώματα της Κυριακής τον ιταλικό βορρά, και οι ειδικοί επισημαίνουν πως το φαινόμενο το μετασεισμών μπορεί να συνεχιστεί για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι άστεγοι φθάνουν σχεδόν τους 5.000, ενώ στις περιφέρειες της Μόντενα και της Φεράρα συνεχίζει να βρέχει με αποτέλεσμα να επιτείνονται τα προβλήματα όσων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις κατοικίες τους, αλλά και να δυσχεραίνεται το έργο των πυροσβεστών που ελέγχουν τη στατικότητα των κτιρίων.
Πολλοί από τους αστέγους έχουν βρει κατάλυμα σε σκηνές που στήθηκαν στις πληγείσες ζώνες. Οι δήμαρχοι των κωμοπόλεων κοντά στην Φεράρα και την Μοντένα έχουν ανοίξει σχολεία και γυμναστήρια για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι πολίτες. Oι άστεγοι είναι πλέον σχεδόν πέντε χιλιάδες, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai. Επτά άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ άλλοι δυο θάνατοι συνδέονται έμμεσα με το χτύπημα του Εγκέλαδου στις 4:05 (τοπική ώρα) τα ξημερώματα της Κυριακής. Πρόκειται για αρρώστους που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία, σε κρίσιμη κατάσταση.

Τις τελευταίες 24 ώρες οι μετασεισμικές δονήσεις στην περιφέρεια Εμίλια Ρομάνια ξεπέρασαν τις 75. 
Στην προσπάθεια να γίνει ένας πρώτος απολογισμός των εκτεταμένων υλικών ζημιών, τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι κωμοπόλεις και τα χωριά που επλήγησαν εντονότερα είναι η Φινάλε Εμίλια, έξω από την Μόντενα (κατέρρευσαν, μεταξύ άλλων, ο πύργος με το ρολόι, το δημαρχιακό μέγαρο και εκκενώθηκε το ιστορικό κέντρο), το Μιράντολα, το Νόβι Ντι Μόντενα και το Κονκόρντια Σουλ Σέκια, όπου τα δημαρχιακά μέγαρα είναι ετοιμόρροπα.

Στο χωριό Σαντ' Aγκοστίνο, όλες, σχεδόν, οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Αρκετές απ' αυτές έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Η γεωργική ένωση Κολντιρέττι, προσθέτει, ότι στις αγροτικές περιοχές της Εμίλια Ρομάνια, κατέρρευσαν δεκάδες αγροικίες, στάβλοι και κτηνοτροφεία, με υλικές ζημιές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή: in.gr