Οι κυβερνητικές δυνάμεις βομβαρδίζουν ανηλεώς από το πρωί την πόλη Ραστάν της κεντρικής Συρίας, τον έλεγχο της οποίας έχουν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις, με «μια οβίδα ανά λεπτό» κατά μέσο όρο, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο έξι άμαχοι σκοτώθηκαν στη χώρα. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας, στόχος της οποίας ήταν λεωφορείο που κατευθυνόταν στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που δεν διευκρινίζει αν το λεωφορείο ήταν στρατιωτικό ή όχι.Στην πόλη, την οποία έχει περικυκλώσει ο στρατός, υπάρχει μεγάλος αριθμός υψηλόβαθμων στελεχών των ανταρτών που την προασπίζουν με όλες τους τις δυνάμεις.

Η Ραστάν έχει εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους της. Οι κυβερνητικές δυνάμεις μάταια επιχείρησαν επανειλημμένα να την ανακαταλάβουν. Στις 14 Μαΐου, 23 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιχείρηση εφόδου που πραγματοποίησαν.

Παράλληλα μια ισχυρή έκρηξη ακούστηκε στην περιοχή της Δαμασκού, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο χωρίς να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες. Αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν επίσης στην επαρχία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, κυρίως στη Χαράστα και στη Δούμα, όπου μάχες ξέσπασαν μεταξύ των ανταρτών και των τακτικών δυνάμεων.
Χθες Τρίτη 26 άνθρωποι, εκ των οποίων 14 άμαχοι και 12 στρατιώτες, σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια.

Οι μάχες έχουν γίνει ιδιαίτερα σφοδρές κοντά στη Δαμασκό, στο Χαλέπι και στην Ιντλέμπ τις τελευταίες ημέρες, παρά την παρουσία των σχεδόν 270 παρατηρητών του ΟΗΕ οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έχουν επιτύχει την τήρηση της εκεχειρίας που προβλέπεται από το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Ανάν και η οποία παραβιάζεται σε καθημερινή βάση από τις 12 Απριλίου.

Την ίδια ώρα, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) διέψευσε σήμερα πως βρίσκεται πίσω από την απαγωγή ομάδας Λιβανέζων σιιτών προσκυνητών στη Συρία, ανακοίνωσε ανώτατος αξιωματούχος των αντικαθεστωτικών.

Την απαγωγή καταδίκασε με ανακοίνωσή του το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ανάμιξης του καθεστώτος Άσαντ.

Το πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου (ΑΝΙ) μετέδωσε χθες Τρίτη πως 13 Λιβανέζοι σιίτες απήχθησαν στο Χαλέπι της βόρειας Συρίας, όπου είχαν μεταβεί μετά το προσκύνημα τους στο Ιράν.
TAGS