Εκδηλώσεις διοργανώνονται σήμερα στην Ιταλία στην μνήμη του δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, σύμβολο του αγώνα κατά του οργανωμένου εγκλήματος, της συζύγου του Φραντσέσκα Μορβίλο και των τριών αστυνομικών, του Ρόκο Ντιτσίλο, Βίτο Σκιφανι και Αντόνιο Μοντινάρο που δολοφονήθηκαν από την σικελική μαφία το 1992.   Στις 23 Μαϊου του 1992, στις 16.58 πάνω από μισός τόνος εκρηκτικής ύλης που είχε τοποθετηθεί από την μαφία κάτω από αυτοκινητόδρομο του Παλέρμο στην Σικελία και πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο, προκάλεσε μια τρομακτική έκρηξη που οδήγησε στον θάνατο τον δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε, της σύζυγου του Φραντσέσκα Μορβίλο και των τριών σωματοφυλάκων Ρόκο Ντιτσίλο, Βίτο Σκιφανι και Αντόνιο Μοντινάρο.

Την δολοφονία είχε διατάξει ο διαβόητος αρχινονός της σικελικής μαφίας, Σαλβατόρε (Τότο) Ριίνα, γνωστός και ως «Το Κτήνος» ως εκδίκηση για την καταδίκη δεκάδων μαφιόζων από τον Τζ. Φαλκόνε.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούλιο, την ίδια μοίρα είχε και ο καλός φίλος του Φαλκόνε, ο εισαγγελέας Πάολο Μπορσελίνο που επίσης είχε αφιερώσει την ζωή του στην μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.

Η σικελική μαφία τον δολοφόνησε με βόμβα που είχε τοποθετήσει στο αυτοκίνητό του.  

Ο Ριίνα έχει καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για την δολοφονία των δυο δικαστών και για δεκάδες άλλες δολοφονίες.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρίστανται ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος δήλωσε: «Η μαφία δεν είναι ανίκητη. Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι μακριά από κάθε υποψία σύνδεσης με τις μαφιόζικες συμμορίες»