current views are: 1

25 Μαΐου 2012
Δημοσίευση19:27

Διχάζει το Ισραήλ το μεταναστευτικό

Αντιμέτωπο με το πρόβλημα των προσφύγων είναι τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ. Οι παράνομοι μετανάστες από την Αφρική δεν υπερβαίνουν τις 60.000, αλλά το κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Δημοσίευση 19:27’
αρθρο-newpost

Αντιμέτωπο με το πρόβλημα των προσφύγων είναι τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ. Οι παράνομοι μετανάστες από την Αφρική δεν υπερβαίνουν τις 60.000, αλλά το κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Αντιμέτωπο με το πρόβλημα των προσφύγων είναι τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ. Οι παράνομοι μετανάστες από την Αφρική δεν υπερβαίνουν τις 60.000, αλλά το κράτος αδυνατεί να διαχειριστεί το πρόβλημα. Τόσο το κράτος όσο και ένα μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας αντιμετωπίζουν αμυντικά τους αφρικανούς μετανάστες που εδώ και μερικά χρόνια αναζητούν στο Ισραήλ μια θέση στον ήλιο. Πριν από λίγες ημέρες στην συνοικία Χατίκβα, στο νότιο Τελ Αβίβ, περίπου χίλιοι Ισραηλινοί βγήκαν στους δρόμους, ζητώντας την απέλαση των αφρικανών μεταναστών. Μαζί τους και η βουλευτής του δεξιού κόμματος «Λικούντ» Μίρι Ρέγκεβ, η οποία χαρακτηρίζει «καρκίνωμα στο σώμα της κοινωνίας» τους σουδανούς πρόσφυγες που τα τελευταία χρόνια βρήκαν καταφύγιο στο Ισραήλ. Οι διαδηλωτές έκαψαν κάδους απορριμμάτων, ενώ η αστυνομία προέβη σε συλλήψεις.

«Εάν μου δώσετε όλα τα μέσα….»

Στην πραγματικότητα πρόκειται για 60 χιλιάδες ανθρώπους από το Σουδάν, την Ερυθραία και άλλες αφρικανικές χώρες, οι οποίοι μπήκαν στο Ισραήλ από το Σινά.

Ένα μέρος της ισραηλινής κυβέρνησης δεν τους αντιμετωπίζει ως πρόσφυγες εξαιτίας ανθρωπιστικών λόγων, αλλά ως οικονομικούς μετανάστες. To ισραηλινό κράτος δεν τους χορηγεί δικαίωμα διαμονής και δεν τους αναγνωρίζει ως «αιτούντες άσυλο» όπως προβλέπει η Σύμβαση του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Και όπως είπε στην Κνεσέτ ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ Έλι Γισάι: «Κανένα κράτος στον κόσμο δεν ενδιαφέρεται για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων όσο το Ισραήλ. Σχεδόν κάθε απέλαση μπλοκάρεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Κανένα κράτος δεν συμπεριφέρεται έτσι. Εάν μου δώσετε όλα -ανεξαιρέτως- τα μέσα που απαιτούνται, σε ένα χρόνο δεν θα υπάρχει ούτε ένας μετανάστης στο Ισραήλ. Με τη βοήθεια του Θεού, θα διατηρήσουμε την ταυτότητα του κράτους του Ισραήλ και το σιωνιστικό όνειρο».

Η αστυνομία προτείνει τη χορήγηση αδειών εργασίας

Ο Γισάι υποστηρίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος των Ισραηλινών συμμερίζεται τις απόψεις του. Πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται. Έχουν καταγραφεί περιστατικά συμμετοχής μεταναστών σε βαριά ποινικά αδικήματα, όπως σε βιασμούς και ληστείες. Για τον ισραηλινό υπουργό, οι περισσότεροι αφρικανοί μετανάστες είναι εγκληματίες που πρέπει να συλληφθούν και να απελαθούν.

Όταν οι διαφορετικά σκεπτόμενοι κατηγορούν τον Έλι Γισάι για ανθρωποκυνηγητό, εκείνος απαντά: «Λέτε ότι διαπράττουμε ανθρωποκυνηγητό. Πράγματι υπάρχει ανθρωποκυνηγητό και είναι αυτό που κάνουν οι εισβολείς σε βάρος αθώων ανθρώπων. Αυτό το κυνήγι θέλω να σταματήσω».

Οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών έχουν καταγγείλει στη γενική εισαγγελία της χώρας τον υπουργό για προτροπή του πληθυσμού σε πράξεις βίας. Την ίδια ώρα ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή Γιόχαναν Ντανίνο έχει προτείνει τη χορήγηση αδειών διαμονής και εργασίας στους πρόσφυγες προκειμένου να αντιμετωπιστεί έτσι η εγκληματικότητα.

Πηγή: Deutsche Welle


σχετικα αρθρα