Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς στη Γαλλία αναμένεται να κερδίσουν το συντηρητικό κόμμα Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, καθώς οι διενέξεις που ξέσπασαν στους κόλπους της γαλλικής δεξιάς μετά την ήττα του υποψηφίου της στις προεδρικές εκλογές εντείνονται.   Σύμφωνα με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinionway, το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει το 32% των προθέσεων ψήφου, οι σύμμαχοί του Πράσινοι 4% και το Αριστερό Μέτωπο 8%, συνολικά 44%. Το UMP αναμένεται να λάβει περίπου το 31%.  
Η Κεντροαριστερά ελπίζει ότι θα σημειωθεί νέα νίκη μετά από αυτή του Φρανσουά Ολάντ την 6η Μαΐου, που έφερε τους Σοσιαλιστές ξανά στην εξουσία έπειτα από μια δεκαετία.   

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο επιδιώκει όχι μόνο να μπει στη γαλλική Βουλή αλλά και να καταλάβει αρκετές έδρες, μετά το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε η υποψήφιά του Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο.Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της Opinionway, αναμένεται να συγκεντρώσει το 16% των ψήφων.   

Αν και ο συνδυασμός των δύο κομμάτων θα τους έδινε υψηλότερο ποσοστό, το UMP έχει αποκλείσει κάθε συμμαχία με το Εθνικό Μέτωπο, παρότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ψηφοφόροι του είναι «ανοικτοί» σε μια συμφωνία τέτοιου χαρακτήρα.  

Ο Φρανσουά Φιγιόν, που αντικαταστάθηκε από έναν μεταβατικό πρωθυπουργό των Σοσιαλιστών τουλάχιστον ως τις βουλευτικές εκλογές, ανακίνησε την Τετάρτη την ένταση στις τάξεις του UMP όταν δήλωσε ότι το κόμμα «δεν έχει φυσικό ηγέτη». Η δήλωσή του αυτή ερμηνεύτηκε ως η πρώτη τουφεκιά στην μάχη για να αναδειχθεί ο επόμενος υποψήφιος της δεξιάς για την προεδρία.

πηγή: in.gr