Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,8 βαθμών της κλιμακας Ρίχτερ έπληξε για δεύτερη φορά μέσα σε εννέα ημέρες την περιοχή Μόντενα στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια της Ιταλίας. Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό οι νεκροί φτάνουν τους 17, οι αγνοούμενοι τους 10 και οι τραυματίες τους 200. Η κυβέρνηση της Ιταλίας πρόκειται να κηρύξει εθνικό πένθος, στις 4 Ιουνίου.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται, με κύρια έμφαση σε βιομηχανική μονάδα της Μεντόλα, όπου έχασαν τη ζωή τους τρεις εργάτες.

Οι πυροσβέστες χρησιμοποιούν ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που ψάχνουν αδιάκοπα μέσα στα συντρίμμια. Τις προσπάθειες της πυροσβεστικής, ενισχύουν, τώρα, και οι άνδρες και γυναίκες του στρατού.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, σε περιοχές όπως εκείνη της Μιράντολα, κατέρρευσε το 80% των βιομηχανικών εγκαταστάσεων, με τέσσερις εργάτες να χάνουν τη ζωή τους. Πρόκειται για το πρώτο, πανευρωπαϊκά, κέντρο παραγωγής βιοϊατρικού υλικού.

Στο δε Σασουόλο σημαίνεται συναγερμός λόγω έλλειψης πόσιμου νερού. Οι πυροσβέστες που έχουν κινητοποιηθεί, για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, ξεπερνούν τους χίλιους.

Η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι σύμφωνα με τον μέχρι τώρα απολογισμό οι νεκροί είναι 17, οι αγνοούμενοι 10 και οι άστεγοι, συνολικά (υπολογίζοντας και όσους εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την δόνηση της 20ης Μαίου) 15.000.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10.00 το πρωί (ώρα Ελλάδος, 09.00 τοπική) και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο Μιλάνο και στη Μπολόνια.  Το επίκεντρό του εντοπίστηκε 38 χλμ βορειοανατολικά της Μόντενα και 9 χλμ της Μιράντολα -όπου είχαν σημειωθεί ζημιές από το σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας- (40 χλμ βόρεια της Μπολόνιας και 161 χλμ ανατολικά του Μιλάνου), ενώ το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ.

Ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί που έγιναν αισθητοί σε όλη τη βόρεια Ιταλία (Μόντενα, Μπρέσια και Μιλάνο). Αυτός με τη μεγαλύτερη διάρκεια, σημειώθηκε γύρω στις 14:00 (ώρα Ελλάδας) και ήταν μεγέθους μεταξύ 5,3 και 5,4 βαθμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AGI.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι «οι κρατικοί θεσμοί θα κάνουν άμεσα ότι μπορούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, για να βοηθηθούν οι πολίτες. Τη στιγμή που ξαναχτύπησε ο Εγκέλαδος, ήμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε την συνεδρίαση στο κυβερνητικό μέγαρο, για την παροχή βοήθειας σε όσους είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό, της 20ης Μαίου».

Αύριο, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, η κυβέρνηση Μόντι πρόκειται να κάνει γνωστό με ποιο τρόπο θα ενισχυθούν οι σεισμόπληκτοι.

Ο ιταλός υπουργός Παιδείας, Φραντσέσκο Προφούμο, έκανε γνωστό ότι μέχρι την Πέμπτη τα σχολεία πρόκειται να μείνουν κλειστά, για να μπορέσουν να εξακριβωθούν όλες οι ζημιές στα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής. Το υπουργείο Παιδείας της Ρώμης, απέστειλε ειδικές ομάδες ψυχολόγων, προς στήριξη των κατοίκων, και ιδίως, των παιδιών.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ματαιώθηκε ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στην Ιταλία και το Λουξεμβούργο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην Πάρμα.