current views are: 1

29 Μαΐου 2012
Δημοσίευση12:23

Oι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι ΗΠΑ απευλαύνουν τους σύρους πρεσβευτές τους

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία η Ιταλία και η Γερμανία αποφάσισαν να απελάσουν τους σύρους πρεσβευτές, διαμαρτυρόμενες για τη σφαγή των αμάχων στην πόλη Χούλα της Συρίας, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους 108 νεκρούς εκτελέστηκαν.

Δημοσίευση 12:23’
αρθρο-newpost

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία η Ιταλία και η Γερμανία αποφάσισαν να απελάσουν τους σύρους πρεσβευτές, διαμαρτυρόμενες για τη σφαγή των αμάχων στην πόλη Χούλα της Συρίας, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους 108 νεκρούς εκτελέστηκαν.

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ισπανία η Ιταλία και η Γερμανία αποφάσισαν να απελάσουν τους σύρους πρεσβευτές, διαμαρτυρόμενες για τη σφαγή των αμάχων στην πόλη Χούλα της Συρίας, ενώ ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι από τους 108 νεκρούς εκτελέστηκαν. Σε παρόμοια κίνηση αναμένεται να προχωρήσουν και άλλες χώρες της Ε.Ε, ενώ το ίδιο έκαναν Καναδάς και Αυστραλία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απελαύνει τον Σύρο επιτετραμμένο στην Ουάσινγκτον ύστερα από τον μεγάλο αριθμό θανάτων πολιτών στη Συρία όλο το Σαββατοκύριακο, ενημέρωσε κυβερνητική πηγή μιλώντας ανωνύμως στο Ρόιτερς. Η ίδια επίσημη πηγή διευκρίνισε ότι στον Σύρο διπλωμάτη θα δοθεί 72ωρη προθεσμία να εγκαταλείψει το αμερικανικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σύρος πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον ‘Ιμαντ Μουστάφα, πέρυσι ανακλήθηκε στη Δαμασκό, χωρίς να έχει οριστεί έως σήμερα ο αντικαταστάτης του.

Η πρεσβευτής της Συρίας στη Γαλλία Λάμια Σακούρ θα απελαθεί σήμερα ή αύριο Τετάρτη ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Και η Ολλανδία διαμήνυσε την πρόθεση της να απελάσει τον Σύρο πρεσβευτή από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, ο νέος επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς δηλώνει ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ-Ασαντ «πρέπει να φύγει από την εξουσία», σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde αποκλείοντας επί του παρόντος οποιαδήποτε παράδοση όπλων από το Παρίσι στην αντιπολίτευση.

Η βουλγαρική κυβέρνηση απελαύνει και εκείνη τον Σύρο επιτετραμμένο ως απάντηση στη σφαγή των πολιτών στη Χούλα στην κεντρική Συρία το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε σήμερα το φόνο άνω των 100 αμάχων στην πόλη Χούλα της Συρίας και δήλωσε ότι υπάρχει όριο στην υπομονή του κόσμου για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. «Το να γίνονται τέτοιου είδους φόνοι, το να φονεύονται 50 αθώα παιδιά, 110 αθώοι πολίτες, ενώ η αποστολή παρατηρητών του ΟΗΕ βρίσκεται στη Συρία είναι βασανιστήριο, είναι άθλιο. Υπάρχει επίσης ένα όριο στην υπομονή, και πιστεύω ότι, Θεού θέλοντος, υπάρχει επίσης ένα όριο στην υπομονή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ενρτογάν στη διάρκεια εβδομαδιαίας συνάντησης του κόμματός του.

«Τολμηρά βήματα» ζήτησε ο Ανάν από τον Ασαντ

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ ότι απαιτούνται «τολμηρά βήματα» για να επιτύχει το ειρηνευτικό σχέδιο των έξι σημείων, στα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται η κατάπαυση της βίας και η απελευθέρωση αυτών που συνελήφθησαν κατά την εξέγερση, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Ο ειδικός απεσταλμένος Κόφι Ανάν συνάντησε σήμερα το πρωί τον πρόεδρο Μπασάρ αλ ’σαντ για να του εκφράσει τη βαθιά ανησυχία της διεθνούς κοινότητας για τη βία στη Συρία και ιδιαιτέρως για τα πρόσφατα γεγονότα στη Χούλα», αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα από τον εκπρόσωπο του Ανάν, τον Αχμαντ Φάουζι, μετά τις συνομιλίες που είχε ο πρώτος στη Δαμασκό.

Απόφαση που να επιτρέπει προσφυγή στη βία ζητά από τον ΟΗΕ η αντιπολίτευση

Στο μεταξύ το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να υιοθετήσει απόφαση που θα επιτρέπει προσφυγή στη βία  για να δοθεί τέλος στην καταστολή στη Συρία.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο θεωρεί ότι μετά την απέλαση σήμερα Σύρων διπλωματών από πολλές δυτικές χώρες, «το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να εργαστεί για να υιοθετηθεί μια απόφαση που θα επιτρέπει την προσφυγή στη βία που χρειάζεται για να εμποδιστούν οι γενοκτονίες και οι φόνοι που διαπράττονται από τις πολιτοφυλακές του καθεστώτος», μερικές ημέρες μετά τη σφαγή στη Χούλα, στην κεντρική Συρία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τουλάχιστον 19 άτομα σκοτώθηκαν σήμερα, μεταξύ των οποίων 12 άμαχοι, ενώ υπογράμμισε ότι ο στρατός έχει εξαντληθεί καθώς έχει υποστεί πολλές απώλειες τις τελευταίες ημέρες.


σχετικα αρθρα