Το Ιράν προειδοποίησε την Τρίτη, 29 Μαΐου, ότι τυχόν επιβολή περαιτέρω εμπορικών κυρώσεων από τη Δύση θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητες επίτευξης κάποιας συμφωνίας για τη ρύθμιση του πυρηνικού προγράμματός του.

«Αυτή η προσέγγιση, [άσκησης] πίεσης ταυτόχρονα με τις διαπραγματεύσεις, δεν θα λειτουργήσει ποτέ. [Η Δύση] δεν πρέπει να εισέρχεται σε διαπραγματεύσεις με τέτοιες ψευδαισθήσεις και παρερμηνείες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ραμίν Μεχμανπαράστ, εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Έχουν τις δικές τους λανθασμένες αντιλήψεις και αυτό θα τους σταματήσει από το να έλθουν σε μία γρήγορη και εποικοδομητική συμφωνία», προσέθεσε ο ιρανός αξιωματούχος

Τα σχόλια του κ. Μεχμανπαράστ έγιναν στον απόηχο των ατελέσφορων συνομιλιών που έλαβαν χώρα στη Βαγδάτη την προηγούμενη εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην ιρακινή πρωτεύουσα, οι απεσταλμένοι της Τεχεράνης πρότειναν ανεπιτυχώς την άρση των κυρώσεων στις εξαγωγές πετρελαίου και την λειτουργία των τραπεζών ως δείγμα καλής προαίρεσης.

Ως αντίκτυπο των άκαρπων διαπραγματεύσεων στη Βαγδάτη, ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, Φερεϊντούν Αμπάσι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ISNA ότι η Τεχεράνη προτίθεται να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε βαθμό 20%, προσθέτοντας μάλιστα πως η ισλαμική δημοκρατία σχεδιάζει δύο καινούργιους αντιδραστήρες.

Πηγή: skai.gr
TAGS