Το Καζακστάν εμποδίζει τη Ρωσία να προχωρήσει σε τρεις εκτοξεύσεις δορυφόρων από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ που βρίσκεται στο έδαφός του, υποστηρίζοντας ότι η Μόσχα δεν έχει πληρώσει για τη χρήση της περιοχής όπου θα πέσουν θραύσματα των πυραύλων. Το Μπαϊκονούρ είναι το ιστορικό κοσμοδρόμιο από το οποίο αναχώρησε ο Γιούρι Γκαγκάριν για την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο Διάστημα το 1961. Βρίσκεται στη στέπα του νότιου Καζακστάν, ωστόσο η Ρωσία διατήρησε τον έλεγχό του ακόμα και μετά την κατάρρευση της Σοβιετική Ένωσης, στο πλαίσιο συμφωνίας μίσθωσης που διαρκεί μέχρι το 2050 και προβλέπει την καταβολή ενοικίου 115 εκατ. δολαρίων το χρόνο.

Ακόμα και σήμερα, το Μπαϊκονούρ είναι πρώτο σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά τον ετήσιο αριθμό εκτοξεύσεων.

Όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα Kommersant και το πρακτορείο Interfax, το Καζακστάν αντιδρά στο γεγονός ότι τα κατώτερα στάδια των πυραύλων Soyuz, με τους οποίους θα πραγματοποιούνταν οι επίμαχες εκτοξεύσεις, θα καταπέσουν σε μια περιοχή του βόρειου Καζακστάν που συνήθως δεν χρησιμοποιείται για αυτό το λόγο.

Η κυβέρνηση του Καζακστάν, αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, υποστηρίζει τώρα ότι οι δύο πλευρές πρέπει να υπογράψουν μια πρόσθετη συμφωνία για τη χρήση της περιοχής αυτής ως ζώνης πτώσης θραυσμάτων.

«Λόγω του προβλήματος αυτού δεν μπορούμε να εκπληρώσουμε όχι μόνο τις δικές μας αλλά και τις διεθνείς υποχρεώσεις μας» δήλωσε στην Kommersant πηγή της Roscosmos, της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας.

Πηγή: in.gr