Την απέλαση στην Ισπανία του Χοσέ Μανουέλ Ασκαράτε Ράμος, πιθανολογούμενου μέλους της βασικής αυτονομιστικής οργάνωσης ΕΤΑ, που συνελήφθη στη Γαλλία, αποφάσισε η δικαιοσύνη της χώρας.

Ο 48χρονος κατηγορούμενος καταζητείται για την απαγωγή ενός πρώην ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας, ανακοίνωσε η συνήγορός του.

Το κακουργιοδικείο του Πο, στη νοτιοδυτική Γαλλία, έκανε δεκτή την εισήγηση του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ταχθεί υπέρ της απέλασής του, τόνισε η δικηγόρος Μαρίτσου Πολίς Μπασουρκό.

Η ίδια τόνισε πως έχει την πρόθεση να προσφύγει στο Εφετείο για να προσβάλει την απόφαση, επιχειρηματολογώντας πως η κατάσταση της υγείας του πελάτη της δεν επιτρέπει την κράτησή του στην Ισπανία.

Σημειώνεται ότι το 2004 είχε υποστεί «καρδιακή προσβολή» και πάσχει από «φλεβικά προβλήματα».

Είχε καταδικαστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας σε κάθειρξη 51 ετών για τρομοκρατική δράση και για την απαγωγή του Χουάν Πέδρο Γκουθμάν, διευθυντή της ποδοσφαιρικής ομάδος της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Είχε αφεθεί ελεύθερος το 1992 για λόγους υγείας, οκτώ χρόνια μετά την καταδίκη του, ενώ το 2004 ανακλήθηκε η αποφυλάκισή του και οδηγήθηκε στο κελί του, έως την απόδρασή του το 2010. Στις 7 Μαρτίου είχε ξανασυλληφθεί στο Σιμπούρ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, όπου ζούσε και εργαζόταν. Μετά τη σύλληψή του είχε ξαναφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.