Ο Μπαράκ Ομπάμα επιβλέπει προσωπικά την διαδικασία καθορισμού των υπόπτων ως μελών της Αλ Κάιντα που θα περιληφθούν σε κατάλογο προσώπων προς εξόντωση, αναφέρουν οι New York Times σε εκτενές δημοσίευμα για τις εσωτερικές και εν πολλοίς άγνωστες ως σήμερα διεργασίες στο εσωτερικό των υπηρεσιών ασφαλείας και του Λευκού Οίκου.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έφτιαξε τον κατάλογο στο πλαίσιο του πολέμου που διεξάγει με επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον της Αλ-Κάιντα και των κλάδων της στο Πακιστάν και την Υεμένη.

Ο ίδιος ο Ομπάμα παίρνει αποφάσεις για την έκταση και την εμβέλεια των επιχειρήσεων αυτών, δήλωσε στην εφημερίδα ο Τόμας Ντόνιλον, σύμβουλος για την Εθνική Ασφάλεια. «Πιστεύει πως είναι υπεύθυνος για τη θέση των ΗΠΑ στον κόσμο», συμπλήρωσε.

Τον κατάλογο των υπόπτων στην Υεμένη και τη Σομαλία (όπου οι ΗΠΑ διεξάγουν από καιρό ένα χαμηλής έντασης, κρυφό πόλεμο με σποραδικές επιθέσεις και με την κάλυψη των τοπικών κυβερνήσεων) συνέταξε μεγάλη ομάδα αναλυτών στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες, με τη CIA να συντάσσει κατάλογο υπόπτων στο Πακιστάν.

Τα ονόματα κοινοποιήθηκαν στη συνέχεια στον Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος εγκρίνει κάθε πλήγμα στην Υεμένη και τη Σομαλία, καθώς και ορισμένες ευαίσθητες επιχειρήσεις στο Πακιστάν.

Πηγή: in.gr