Για ηθική αυτουργία στα εγκλήματα που συντελέστηκαν στoν δεκαετή εμφύλιο στη Σιέρα Λεόνε, ο πρώην πρόεδρος της Λιβερίας, Τσαρλς Τέιλορ, καταδικάστηκε σε 50 χρόνια κάθειρξης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ο Τέιλορ αποτελεί τον πρώτο πρόεδρο χώρας που καταδικάζεται για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης. Τον Μάιο, το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε πρότεινε ποινή κάθειρξης 80 ετών για τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος στις 26 Απριλίου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου.
   
Ο 64χρονος Τέιλορ ήταν πρόεδρος της Λιβερίας από το 1997 μέχρι το 2003. Ο δεκαετής εμφύλιος στη Σιέρα Λεόνε ξεκίνησε το 1991 και κόστισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Σύμφωνα με τους δικαστές, ενθάρρυνε μία εκστρατεία τρόμου, με στόχο να θέσει υπό τον έλεγχό του τη Σιέρα Λεόνε και να εκμεταλλευτεί τα αδαμαντωρυχεία της, ενώ πιστεύεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στους βιασμούς, τις δολοφονίες και τις απάνθρωπες πράξεις των ανταρτών του Ενωμένου Επαναστατικού Μετώπου (RUF) στο οποίο παρέδιδε όπλα και πυρομαχικά με αντάλλαγμα διαμάντια.

Ο Τέιλορ είναι πιθανότερο να εκτίσει την ποινή σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της Βρετανίας, παρότι η υπεράσπιση έχει ζητήσει να φυλακιστεί σε χώρα εγγύτερη της Αφρικής προκειμένου να μπορεί να διατηρήσει επαφή με την οικογένειά του.