«Κόλαφος» για την κυβέρνηση της Αλγερίας είναι η έκθεση της εθνικής επιτροπής εποπτείας των βουλευτικών εκλογών της 10ης Μαΐου, κατά την οποία η εκλογική διαδικασία «έχασε την αξιοπιστία της». Η έκθεση αναμένεται να δοθεί σήμερα στον πρόεδρο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.
Οι συντάκτες της έκθεσης των 70 σελίδων δηλώνουν ότι «νεκροί ψήφισαν σε αρκετά εκλογικά διαμερίσματα», ενώ επικαλούνται την εγγραφή του ίδιου ψηφοφόρου στους καταλόγους αρκετών κοινοτήτων. Αμφισβητούν επίσης το ποσοστό συμμετοχής αναφέροντας ότι αυτό στις 10:00 τοπική ώρα ήταν 4% και στις 12:00 είχε αυξηθεί στο 15%. Τα πρακτικά υπογράφηκαν πριν από την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων, υπογραμμίζει η έκθεση αυτή. Η επιτροπή επισημαίνει ότι επόπτες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα εκλογικά τμήματα.
 
Η εθνική επιτροπή εποπτείας συγκροτείται από εκπροσώπους των 44 κομμάτων που μετείχαν στις εκλογές και επεξεργάστηκε μια έκθεση καταγράφοντας όλες τις παρατυπίες για τις οποίες είχε λάβει γνώση από τη σύγκληση του εκλογικού σώματος έως την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από το Συνταγματικό Συμβούλιο.

Για πρώτη φορά από την καθιέρωση του πολυκομματισμού στη χώρα το 1989, η προεδρία της επιτροπής αυτής που είναι αρμόδια για τον έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας, δεν ήταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης. Στις προηγούμενες εκλογές η προεδρία της ανατίθετο σε προσωπικότητα που οριζόταν από τις αρχές.