Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί η βία στη Συρία, όπου μόλις την Τρίτη οι νεκροί έφτασαν τους 98, είναι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την αντιπολίτευση της χώρας. Έτσι θα διασωθεί το ειρηνευτικό σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν.

«Μια διεθνής συμφωνία για αποχώρηση του Άσαντ είναι το μόνο μέσο για να σωθεί το σχέδιο Ανάν και να βρεθεί μια πολιτική λύση, χωρίς την οποία η κατάσταση κινδυνεύει να οδηγηθεί προς μία έκρηξη, η οποία θα απειλήσει όλη την περιοχή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον παραιτηθέντα πρόεδρο του CNS Μπουρχάν Γαλιούν και τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βέστερβελε, κατά την οποία ο πρώτος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα "να δράσει γρήγορα για να τερματιστούν οι σφαγές" στη χώρα του. Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη «συνεργασίας με τη Ρωσία για να παρακαμφθούν οι διαφορές στους κόλπους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συριακό θέμα».

Πηγή: protothema.gr