Να αποφύγουν να αντιγράψουν το προεκλογικό πρόγραμμα του νέου γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD) ο τέως καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ,  «για να έχουν μια πιθανότητα το φθινόπωρο του 2013 να κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία». Σε συνέντευξη, που θα δημοσιευτεί στο νέο τεύχος του γαλλικού πολιτικού περιοδικού Le Point, ο Σρέντερ είπε ότι η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ «δεν θα έχει επίπτωση στη Γερμανία. Δεν θα κάνει απότομη στρoφή προς τα αριστερά η γερμανική κοινωνία».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο Ολάντ ξανάδωσε εμπιστοσύνη στους σοσιαλδημοκράτες, καταδεικνύοντας ότι η νίκη είναι εφικτή. Δεν υφίσταται σχέση αιτίου-άμεσου αποτελέσματος μεταξύ της δικής του επιτυχίας και μιάς ενδεχόμενης επιτυχίας του SPD του χρόνου, υπάρχει όμως επίπτωση σε ένα επίπεδο ψυχολογικό. Εχουμε οι Σοσιαλδημοκράτες μια πιθανότητα να κερδίσουμε τις εκλογές εάν, όμως, δεν διαπράξουμε το σφάλμα να αντιγράψουμε το (προεκλογικό) πρόγραμμα Ολάντ».

Ο τέως καγκελάριος επεσήμανε ότι «δεν μπορούμε, όμως, από τη μια πλευρά να χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη και από την άλλη να μην εισάγουμε οικονομικές μεταρρυθμίσεις δομικού χαρακτήρα».

Για το ζήτημα του Δημοσιονομικού Συμφώνου, ο κ. Σρέντερ κρίνει ότι «ο Ολάντ έχει δίκιο να πιέζει ώστε ένα σκέλος μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα. Φρονώ μάλιστα, σχετικώς, ότι θα το καταφέρει αυτό. Θα έχει άδικο, όμως, να επιμείνει να γίνει η επαναδιαπραγμάτευση του ίδιου του Δημοσιονομικού συμφώνου».