Στην Ιρλανδία είναι στραμμένα τα βλέμματα όλης της Ευρώπης, με τους πολίτες της χώρας να σπεύδουν στις κάλπες του δημοψηφίσματος για την επικύρωση ή μη του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Οι προβλέψεις δείχνουν «ναι» με ροπή προς το... άγνωστο, γεγονός που κάνει Βρυξέλλες και Βερολίνο να ανησυχούν.
Υπέρ του «ναι», έχουν ταχθεί τα τρία μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα, το Φάιν Γκαέλ και οι κυβερνητικοί του εταίροι, το Εργατικό Κόμμα, το Φιάνα Φέιλ και επιχειρηματικές και αγροτικές ενώσεις. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντα Κένι, με τηλεοπτικό του διάγγελμα κάλεσε τους συμπατριώτες του να υπερψηφίσουν το Σύμφωνο ώστε να μην απκλειστεί η χώρα από τη δυνατότητα προσφύγής στο μόνιμο μηχανισμό διάσωσης (ΕSM) μετά το 2013.
 
Υπέρ της καταψήφισης έχουν ταχθεί το Σιν Φέιν, το Κόμμα Εργατών της Ιρλανδίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας, η Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία, συνδικάτα και λαϊκές οργανώσεις.

Τι θα σημάνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος; Αν οι Ιρλανδοί επιλέξουν το «ναι» θα είναι σαν να εγκρίνουν το πρόγραμμα λιτότητας που επέβαλαν Ε.Ε. και ΔΝΤ με τη δανεική σύμβαση. Παράλληλα, το Δουβλίνο θα κρατήσει ανοιχτή την πόρτα για ενδεχόμενη πρόσθετη χρηματοδότηση.

Στην αντίθετη περίπτωση, θα σταλεί ένα μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και προς τη Γερμανία -που προωθεί με θέρμη το Σύμφωνο- χωρίς να επηρεάσει την γενικότερη επικύρωσή του (χρειάζεται την υπογραφή 12 χωρών). Η Ιρλανδία όμως δεν θα είναι, επί της ουσίας, ένα πλήρες μέλος της ευρωζώνης.

Η σχέση πάντως των Ιρλανδών με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να χαρακτηριστεί ως... ιδιαίτερη, αφού οι πολίτες της χώρας στα προηγούμενα οκτώ δημοψηφίσματα για ευρωπαϊκές συνθήκες δεν έχουν πει πάντα «ναι». Οι Ιρλανδοί είχαν καταψηφίσει τις πρώτες συνθήκες της Νίκαιας (Ιούνιο του 2001) και της Λισαβώνας (Ιούνιο του 2008). Πρόκειται για το τρίτο δημοψήφισμα για θέματα που αφορούν την Ε.Ε. μέσα σε πέντε χρόνια.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν πάντως έδωσε ξεκάθαρα το στίγμα του, μιλώντας στο BBC 4, καλώντας τους ιρλανδούς πολίτες να ψηφίσουν «όχι» στο σημερινό δημοψήφισμα. O ίδιος θεωρεί ότι καταψήφιση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν θα σημάνει δυσαρέσκεια του Βερολίνου και απομόνωση του Δουβλίνου, αλλά ότι θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην πολιτική λιτότητας της Άνγκελα Μέρκελ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Σταθερότητας υπέγραψαν οι 25 από τις 27 χώρες-μέλη (εκτός από Βρετανία και Τσεχία), ενώ η Ιρλανδία είναι η μόνη χώρα που θα το θέσει στη λαίκή ετυμηγορία, σύμφωνα με το Σύνταγμα.


Βαγγέλης Βιτζηλαίος