Τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία έκρουσε γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν τονίζοντας ότι οι σφαγές αμάχων, όπως εκείνη που διαπράχθηκε στην Χούλα την περασμένη εβδομάδα, μπορεί να έχουν δραματικές συνέπειες. Ο Μπαν επικαλέστηκε την ανησυχία που εξέφρασε την Τρίτη ο Κόφι Άναν, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών, ότι η Συρία ενδεχομένως να έφθασε σε «σημείο καμπής» μετά τη σφαγή 108 ανθρώπων στη Χούλα την περασμένη εβδομάδα. Η εκεχειρία της 12ης Απριλίου, η οποία εντάσσεται στο σχέδιο έξι σημείων του Άναν για την αποκατάσταση της ειρήνης, έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να εφαρμοστεί.

«Η σφαγή αμάχων του είδους που είδαμε το περασμένο σαββατοκύριακο θα μπορούσε να βυθίσει την Συρία σε έναν καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, έναν εμφύλιο πόλεμο από τον οποίο η χώρα δεν θα μπορούσε ποτέ να ανακάμψει», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ από την Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη για τη Σομαλία.

Την ίδια ώρα, αμετακίνητη εμφανίζεται στις θέσεις της η Ρωσία, με τον εκπρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν να τονίζει ότι η ρωσική θέση για τη Συρία είναι ισορροπημένη και λογική και δεν θα αλλάξει υπό πίεση. Η Κίνα, από την πλευρά της πιστεύει πως η κατάσταση στη Συρία είναι σίγουρα πολύ σοβαρή και πολύπλοκη.