Η διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του Eurogroup φαινόταν μέχρι πρότινος εξασφαλισμένη για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ωστόσο η επιφυλακτική στάση που τηρεί η Γαλλία μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ έχει αλλάξει τα δεδομένα. Σύμφωνα με το tovima.gr, από τις αρχές Μαΐου, σειρά Γάλλων πολιτικών αξιωματούχων, αρχής γενομένης από τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ, έχουν καταστήσει σαφές ότι αυτή η επιλογή δεν είναι δεδομένη.

Ωστόσο, όλα φαίνονταν ρόδινα για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ο οποίος επισημοποίησε στις αρχές Μαΐου τον ενδιαφέρον του για τη θέση.

Μόλις όμως εξελέγη, ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε ισχυρές επιφυλάξεις για την επιλογή Σόιμπλε, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel.

Αμέσως, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ένα από τα κύρια στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, δήλωσε ότι η επιλογή Σόιμπλε αποτελεί «αρνητικό μήνυμα» διότι στο θέμα της δημοσιονομικής λιτότητας «έχει υιοθετήσει μία εξαιρετικά αυστηρή γραμμή».

«Η πολιτική αυτή απέδειξε την αποτυχία της, δεν πρέπει να παγιδευθούμε σε αυτήν την κατεύθυνση και πρέπει να βρούμε κάποιον που έχει περισσότερη φαντασία» είπε η Σογκολέν Ρουαγιάλ.

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό έδωσε τη χαριστική βολή σε συνέντευξή του στο L'Express. Όταν ερωτήθηκε για την προοπτική της λύσης Σόιμπλε στην προεδρία του Eurogroup, απάντησε: «Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί. Η προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη», ενώ επέμεινε στο αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο της Ευρώπης».

Ο Σόιμπλε «αντιτάχθηκε στην ενίσχυση του Μηχανισμού σταθερότητας και αναφέρθηκε επανειλημμένως στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, γεγονός που τον καθιστά ακόμη πιο δύσκολα αποδεκτό υποψήφιο για την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία» δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός της Γαλλίας στην αγγλόφωνη ηλεκτρονική έκδοση του Der Spiegel.

TAGS