Η κρίση αποκάλυψε τις διαφορές μεταξύ των κατοίκων της Ευρώπης. Η Γερμανία έχει κερδίσει τον περισσότερο σεβασμό μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι Γερμανοί είναι οι φανατικότεροι υποστηρικτές της. Η Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί τον αντίποδα. Καμιά χώρα δεν δείχνει να τη βλέπει θετικά. Αντίστοιχα οι Έλληνες βλέπουν την Ένωση με σκεπτικισμό και είναι οι πιο σκληροί κριτές της. Παράλληλα θεωρούν τους εαυτούς τους ως τους πιο σκληρά εργαζόμενους.
 
Αυτά είναι τα κυρίως συμπεράσματα που βγήκαν από μια νέα έρευνα, την Pew Research Center’s Global Attitudes Project που έγινε σε οχτώ χώρες της Ευρώπης με δείγμα 9.108 ανθρώπων από τις 17 Μαρτίου μέχρι τις 16 Απριλίου.
 
Μεταξύ των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνο το 34% πιστεύει ότι η συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε την οικονομία της χώρας τους ισχυρότερη. Για την ακρίβεια η πλειοψηφία θεωρεί ότι η Ένωση είχε το αντίθετο αποτέλεσμα. Αυτό πιστεύει το 70% των Ελλήνων, το 63% των Γάλλων, το 61% των Βρετανών, το 61% των Ιταλών, το 59% των Τσέχων και το 59% των Ισπανών.
 
Το 37% των πέντε χωρών πιστεύει ότι το ευρώ είναι κάτι θετικό. Ταυτόχρονα, οι τρεις χώρες που διατήρησαν το νόμισμά τους είναι αρκετά ευχαριστημένες με την απόφασή τους, κάτι που φαίνεται κυρίως στην Αγγλία (73%).
 
Η εικόνα που έχουν τα μέλη της Ευρώπης για την Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα θετική. Από το 2010 και μετά οι θετικές εκτιμήσεις για τη χώρας μας έχουν πέσει κατά 28 μονάδες στην Πολωνία, 20 στη Γαλλία, 16 στην Ισπανία, 13 στη Γερμανία και 12 στην Αγγλία.
 
Οι Έλληνες είναι οι πιο απογοητευμένοι με το δρόμο που έχει πάρει η χώρα τους, οι πιο προβληματισμένοι σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας τους και οι πιο απαισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον. Ταυτόχρονα το 71% των Ελλήνων έχει πολύ καλή γνώμη για την Ελλάδα.


Πηγή: lifo.gr