Η κλιμακούμενη βία στην Συρία καταδεικνύει την επείγουσα ανάγκη για τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει πιο τολμηρά βήματα, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Κωνσταντινούπολη στο τέλος της διεθνούς συνόδου για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Σομαλία.

«Εάν η κλιμακούμενη βία στη Συρία καταδεικνύει κάτι, είναι ότι επειγόντως προέχει να ληφθούν πιο τολμηρά βήματα από τη διεθνή κοινότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ακόμη πως φοβάται ότι εάν επαναληφθεί στη Συρία η σφαγή αμάχων πολιτών, όπως έγινε προ εβδομάδας στην πόλη Χούλα, τότε στη χώρα αυτήν θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος που θα συμπαρασύρει, μάλιστα, γειτονικές με τη Συρία χώρες «σε μια θρησκευτικού χαρακτήρα αιματηρή σύγκρουση».

Από την πλευρά της, η Ρωσία υιοθέτησε πλήρως το πόρισμα της έρευνας της συριακής κυβέρνησης και υποστήριξε πως αυτή δείχνει ότι η σφαγή της Χούλα ήταν μια «καλά σχεδιασμένη ενέργεια από μαχητές» που είχε στόχο να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες στη χώρα.

«Η τραγωδία της Χούλα έδειξε πού οδηγούν η οικονομική βοήθεια και οι λαθραίες παραδόσεις σύγχρονων όπλων στους αντάρτες, η στράτευση μισθοφόρων και οι πρόοδοι όλων των ειδών των εξτρεμιστών» σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική του ανακοίνωση.

«Έχουμε επανειλημμένως αναφέρει τα αίτια που επηρέασαν αρνητικά την εφαρμογή του σχεδίου 'Αναν στη Συρία και πρώτα από όλα το γεγονός ότι ορισμένοι παράγοντες-κλειδιά στη διεθνή σκηνή δεν είναι διατεθειμένοι να ενεργήσουν στη λογική μιας ειρηνικής ρύθμισης» στη Συρία, προσθέτει το υπουργείο. «Αυτοί ευνοούν πάντα τη δική τους ατζέντα, το κύριο σημείο της οποίας είναι η αλλαγή του σημερινού καθεστώτος στη Δαμασκό» προσθέτει.

Πηγή: naftemporiki.gr