Από τα πιο επίσημα χείλη επιβεβαιώθηκε η θεωρία πολλών ότι οι Ιρλανδοί έδωσαν το «πράσινο φως» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, από... φόβο.

Όπως παραδέχτηκε η αντιπρόεδρος του Σιν Φέιν, Μέρι Λου Μακντόναλντ, ο φόβος ήταν ο βασικός παράγοντας που ώθησε πολλούς να ψηφίσουν «ναι».

«Πολλοί άνθρωποι πήγαν στα εκλογικά τμήματα νοιώθοντας ότι δεν είχαν επιλογή. Ο κόσμος ήταν πολύ φοβισμένος. Γνωρίζω ότι ο παράγοντας του φόβου ήταν εκεί, ειδικά αφού ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν απείλησε ότι οι προϋπολογισμοί θα ήταν ακόμα πιο σκληροί εάν κέρδιζε το "όχι"», ανέφερε η Μακντόναλντ.

Αλλά και η υπουργός Προστασίας Τζόαν Μπέρτον είπε ότι όσοι ψήφισαν «ναι» ήταν δυστυχείς: «Υπήρξαν πολλοί που ήταν δυστυχείς που ψήφισαν 'ναι' και ακόμα περισσότερο δυστυχείς που ψήφισαν "όχι"».

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να εκφοβίσει τους πολίτες όταν προειδοποίησε πως εάν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν αρνητικό, «ο προϋπολογισμός που θα καταρτίσω αργότερα φέτος θα είναι δραματικά πιο δύσκολος». Τόσο ο Νούναν όσο και η υπουργός αρμόδια για Ευρωπαϊκά Θέματα Λουσίντα Κράιτον προειδοποίησαν επανειλημμένα ότι η Ιρλανδία θα αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης εάν οι πολίτες ψήφιζαν "όχι", αφού αυτόματα θα αποκλειόταν από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.