Σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το δικαστήριο τον πρώην ηγέτη της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο 850 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης, ενώ αντιμετωπίζει και κατηγορία για διαφθορα.
Ο έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής Τόρα μετά την αιφνίδια επιδείνωση της υγείας του κατά τη μεταφορά του στη φυλακή, μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Μουμπάρακ έκλαιγε και δεν ήθελε να εγκαταλείψει το ελικόπτερο και να μπει στη φυλακή.

«Έκλαιγε και δεν ήθελε να βγει από το ελικόπτερο. Οι άνδρες της ασφάλειας χρειάστηκε να τον πείσουν για να το κάνει», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Οι εισαγγελείς είχαν αιτηθεί να του επιβληθεί η θανατική ποινή. 

Ο Μουμπάρακ κατέφτασε στο δικαστήριο με φορείο καθώς η υγεία του έχει κλονιστεί. H υγεία του έκπτωτου προέδρου παρουσίασε επιδείνωση κατά τη μεταφορά του στη φυλακή.

Σε όλη τη διάρκεια της δίκης που άρχισε στις 3 Αυγούστου 2011, ο Μουμπάρακ έδειχνε κοιμισμένος πάνω σε φορείο και φρουρείτο από αστυνομικούς. Όσον αφορά την υγεία του, ακούγονται διάφορες φήμες όπως ότι πάσχει από καρδιακά προβλήματα ή από καρκίνο όπως είχε βεβαιώσει ο δικηγόρος του αλλά είχε διαψεύσει το υπουργείο Υγείας.

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει επίσης την ετυμηγορία του στη δίκη για διαφθορά των υιών Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ, καθώς και του πρώην υπουργού Εσωτερικών Χαμπίμπ ελ-Αντλι και έξι πρώην συνεργατών του στο υπουργείο για τη συμμετοχή τους στις επιχειρήσεις καταστολής στις οποίες σκοτώθηκαν οι 850 διαδηλωτές.

«Άκυρη η απόφαση!», «Ο λαός θέλει την κάθαρση της δικαιοσύνης!» φώναζαν δικηγόροι, οργισμένοι μετά την αθώωση των έξι αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνταν για συνέργεια στο θάνατο των διαδηλωτών και μετά την ανακοίνωση της παραγραφής των αδικημάτων για τους γιούς του Μουμπάρακ Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι δικάζονταν για διαφθορά.

Οργισμένοι διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις. Η τηλεόραση έδειξε εικόνες με άνδρες να έχουν πιαστεί στα χέρια κι έναν νέο άνδρα να έχει ματωμένο λαιμό.