Την ανάγκη να διαδραματίσουν όλοι τον ρόλο τους, για τη διατήρηση του οικολογικού αποτυπώματος της ανθρωπότητας μέσα σε πλανητικά όρια, υπογραμμίζει το θέμα της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, που είναι «Πράσινη Οικονομία: Εσείς Συμμετέχετε;». Αυτό επισημαίνει ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, στο φετινό μήνυμά του και χαρακτηρίζει, ανεπαρκή, τη μέτρηση της ανάπτυξης και του πλούτου, μέσω του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο γγ. του ΟΗΕ καλεί τη διεθνή κοινότητα, σε συστράτευση, για ένα διαφορετικό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης, επισημαίνοντας ότι, καθώς ο κόσμος προχωρά προς τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (Ρίο+20), «η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αποτελεί την ευκαιρία να υπογραμμίσουμε την ανάγκη για μια παραδειγματική στροφή προς έναν πιο βιώσιμο κόσμο».

Ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια και μπορεί να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια μέχρι το 2050, θυμίζει ο Μπαν Κι Μουν. Αυτό σημαίνει, όπως υπογραμμίζει, μεγαλύτερη πίεση στις ήδη πολυπληθείς πόλεις- όπου, σήμερα, ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός- και στους φυσικούς πόρους, καθώς η ζήτηση για τρόφιμα, νερό και ενέργεια αυξάνονται.
Σημαίνει επίσης, ότι περισσότεροι θα βρίσκονται σε αναζήτηση αξιοπρεπών θέσεων εργασίας, προσθέτει ο γγ. του ΟΗΕ.